У Сербії розкриють сейфи Йосипа Броз Тіто - там може зберігатися держтаємниця

12 березня 15:28

Представники спеціальної державної комісії Сербії до кінця березня відкриють сейфи з речами покійного лідера колишньої Югославії, що знаходяться в Національному банку.

 

Через 33 роки після смерті лідера соціалістичної Югославії Йосипа Броз Тіто влада вирішила перевірити вміст сейфів покійного, які були запечатані в 1980 році. Історія, оповита завісою таємниці, оскільки невідомо, що всередині сейфів, так само, як і те, чому вони так довго не розкривалися, можливо, так і залишиться незбагненним для народу. Відкривати цінні скриньки планують в умовах найсуворішої таємності, повідомляють белградські ЗМІ.

На незвичайній процедури будуть присутні тільки члени спеціальної державної комісії Сербії. Її головою був призначений радник сербського президента Олівер Антіч. Також до складу увійшли інший радник президента генерал Мілорад Симіч і заступник глави секретаріату президента Ненад Євремович. "Враховуючи, що вміст сейфів невідомий - це можуть бути особисті речі Тіто або власність держави - завдання комісії встановити вміст збережених мішків", - сказав Олівер Антіч.

У разі, якщо будуть виявлені особисті речі маршала Тіто, то з Національного банку, де вони зараз зберігаються, їх передадуть до суду, який визначить, хто буде володіти спадщиною. Якщо суд на час розгляду не зможе гарантувати збереження і безпеку дорученої йому власності, вони залишаться в Нацбанку. При цьому видання підкреслює, що сам суддя не буде присутнім під час процедури відкриття сейфів.

Точна дата заходу не розголошується, щоб уникнути галасу в ЗМІ. Проте, за даними місцевої преси, відкрити сейфи повинні до кінця березня.

Експерти планують дізнатися, чому вміст мішків не розкривався упродовж десятків років. "Виявлені предмети дадуть нам зрозуміти, чи навмисно влада їх приховувала через якусь державну таємницю, або ж про ці сейфи просто забули", - сказав Антіч.

Вождь соціалістичної Югославії помер 4 травня 1980 року у Любляні (нині столиця Словенії) у віці 87 років. Відразу після смерті комісія, сформована президією Югославії, опечатала його речі з резиденції у Белграді і передала їх у Нацбанк. !zn

Читайте також:

Йосип Броз Тіто: творець "іншого" соціалізму

Полководницькі ордена для бойових союзників

Йосип vs Йосип. 60 років тому у СРСР стартувала антиюгославська кампанія

ТІТО - ДИКТАТОР ЧИ "БАТЬКО НАЦІЇ"?