У Руанді судитимуть підозрюваного у вбивстві 800 тисяч тутсі

03 березня 18:28

Влада Конго погодилася віддати втікача, якого звинувачують у геноциді 1994 року.

 

Міністр юстиції Конго Алексіс Тамбве віддасть суду руандійського майора Ладіслава Нтаганзва, заарештованого у грудні минулого року. Його вважають одним із дев'яти втікачів, які публічно закликали до різанини 800 тисяч чоловік народності тутсі.

Алексіс Тамбве зауважив, що Нтаганзву видадуть руандійській владі протягом одного місяця.

Міністр юстиції пообіцяв делегації з виконавчого підрозділу Міжнародного трибуналу, що руандійського майора екстрадують за межі Конго.

Читайте також: Верховна Рада визнала геноцидом депортацію кримськотатарського народу в 1944 році

Після арешту конголезькі урядовці зауважили, що влада Руанди в свою чергу має віддати осіб, які розшукуються в Конго, зокрема Лаурента Нкунду, лідера повстання в східній частині Конго в 2006-2009 роках. За даними ООН, Нкунда перебуває під домашнім арештом в столиці Руанди Кігалі, повідомляє Reuters.

Геноцид у Руанді 1994 року вважають одним із наймасштабніших злочинів проти людства. За 100 днів насильницьких дій тимчасового уряду загинуло за різними даними близько 1 млн осіб.

Здебільшого організаторами геноциду були радикальні представники етнічної більшості хуту. До початку масових вбивств газети й радіо поширювали пропаганду проти тутсі й прямо закликали знищувати один із народів Центральної Африки.

У грудні 2015 року суд ФРН засудив колишнього мера руандійського міста Кізігуро Онесфора Руабукомбе до довічного ув'язнення, повідомляє Deutsche Welle. Його звинуватили в співучасті вбивства 400 представників тутсі в одній з церков міста. У 2002 році він приїхав до Німеччини й попросив надати йому статус політичного біженця.