У Польщі пройшли масові антиурядові протести

23 сiчня 22:05

Мітингувальники вимагають від влади не приймати закон про стеження.

 

У Варшаві кілька тисяч людей вийшли на вулиці в знак протесту проти дій нового консервативного уряду.

Як повідомляє "Російська служба BBC", основною вимогою протестуючих є відмова уряду від прийняття закону про стеження. У разі прийняття цього закону доступ влади до різних електронних даних громадян буде розширено, а правоохоронці отримають більше можливостей для використання даних стеження у веденні справ.

Наголошується, що протестувальники виходили з прапорами Польщі та Європейського союзу, з плакатами, що містять заклик до влади прислухатися до людей, але не підслуховувати за ними.

У свою чергу radiopolsha.pl інформує, що багатотисячні акції протесту під гаслом "На захист твоєї свободи", організовані Комітетом захисту демократії, пройшли в 36 польських містах. Крім того, поляки протестували ще й за кордоном - мітинги пройшли в 11 містах за кордоном, в тому числі, Брюсселі, Лондоні, Парижі, Берліні та Амстердамі.

Читайте також: Польща іде угорським шляхом

Напередодні президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальний закон про ЗМІ, незважаючи на критику ЄС. Мова йде про закон, що надає уряду право безпосередньо призначати керівників громадських телерадіокомпаній.

Минулого місяця у Варшаві вже проходив багатотисячний мітинг проти президента Дуди та польського уряду.

Детальніше про політичну кризу в Польщі читайте в матеріалі Якуба Логінова "Польща йде угорським шляхом" для тижневика "Дзеркало тижня. Україна".