У Південній Кореї американські війська приведені у бойову готовність

11 сiчня 08:48

Наказ про введення вищого рівня готовності було віддано командувачем американськими військами в Південній Кореї.

 

У понеділок, 11 січня, розміщені в Південній Кореї американські війска були приведені у стан найвищої бойової готовності, повідомили ЗМІ з Сеула з посиланнями на представників об'єднаного американсько-південнокорейського військового командування.

Наказ про введення вищого рівня готовності було віддано командувачем американськими військами в Південній Кореї генералом Кертісом Скапарротти при відвідуванні ним авіабази Osan.

ЗМІ повідомили, що цей крок було зроблено на випадок можливих військових провокацій з боку Північної Кореї, яка в січні оголосила про проведення випробування водневої бомби.

Напередодні, 10 січня, США перекинули в Південну Корею стратегічний бомбардувальник B-52 у зв'язку з недавнім оголошенням КНДР про випробування термоядерної зброї.

6 січня Північна Корея оголосила про успішне випробування водневої бомби. Міжнародне співтовариство, у тому числі ключові ядерні держави, засудило дії Пхеньяна, висловивши занепокоєння і побоювання щодо ускладнення ситуації в регіоні. У той же час висловлюються сумніви в тому, що була випробувана саме воднева бомба.

У відповідь Південна Корея відновила мовлення пропагандистського характеру з гучномовців на кордоні з КНДР. Чутність гучномовців покриває відстань 24 кілометри, таким чином передачі з Південної Кореї можуть чути не тільки військові в районі чотирьхкілометрової демілітаризованої зони, але і пересічні громадяни Північної Кореї. Керівництво КНДР різко засудило дії Сеула, зазначивши, що те, що відбувається, "ставить ситуацію на грань війни", і відновило зі свого боку мовлення на Південну Корею.