У Нью-Йорку завершується будівництво хмарочосу на місці веж-близнюків

03 травня 16:23

104-поверхова Башта свободи стане найвищою будівлею на території Західної півкулі і третім за висотою хмарочосом у світі.

 

У Нью-Йорку завершується будівництво хмарочоса, що зводиться на місці зруйнованих під час терактів 11 вересня 2001 року веж-близнюків Всесвітнього торгового центру (ВТЦ).

У четвер на верхівку будівлі було піднято останні частини шпиля. Всього він буде складатися з 18 сегментів, кожен з яких важить від 5 до 70 тонн. Наприкінці минулого року їх було доставлено на баржі в Нью-Йорк з канадського Квебека. Загальна вага сталевої конструкції становитиме 758 тонн, довжина - 124 м. Поки останні частини шпиля, увінчані американським прапором, поміщені на тимчасовій будівельній платформі. Як очікується, складання конструкції завершиться через кілька тижнів. Шпиль буде виконувати, зокрема, функції теле - і радіоантени. Крім того, на ньому буде встановлено світловий маяк для літаків.

Зведення хмарочоса, який офіційно має назву ВТЦ-1, почалося в 2006 році. Наприкінці квітня минулого року він став найвищою будівлею мегаполісу, перегнавши знаменитий 102-поверховий "Емпайр стейт білдінг". Після завершення будівництва в 2014 році 104-поверхова Башта свободи, як спочатку називалася ця споруда, стане найвищою будівлею на території Західної півкулі і третім за висотою хмарочосом у світі. Висота ВТЦ-1 становитиме 1776 футів (541 м), що символізує рік прийняття Декларації незалежності США.

За задумом міської влади і архітекторів, ВТЦ-1 повинен стати найбільш безпечним і надійним хмарочосом на планеті. Фундамент споруди укріплено сталевими балками, а перші кілька поверхів являють собою потужну залізобетонну основу без вікон. Наразі вже підписано контракти на оренду приміщень з великим видавничим домом "Конде Наст", китайською інвестиційною фірмою "Вантон холдінгс", а також Управлінням служб загального призначення при уряді США. Крім ВТЦ-1, новий комплекс Всесвітнього торгового центру буде включати три інших висотних офісних будівлі, а також меморіал і музей, присвячені жертвам терактів 11 вересня.

Найвищою будівлею в світі зараз є дубайський хмарочос Бурдж-Халіфа. Його висота становить 828 метрів. !zn

Читайте також:

Через 11 років в Нью-Йорку знайдено уламки літака, що врізався у вежі-близнюки

В Нью-Йорку відновили пошуки останків жертв терактів 11 вересня

"Аль-Каїда" показала прощальний запис смертників, які знищили вежі-близнюки