У Малі убито Мухтара Бельмухтара - організатора захоплення заручників в Алжирі

03 березня 10:53

Збройні сили Чада оголосили про ліквідацію відразу двох іменитих бойовиків - Мухтара Бельмухтара і Абдельхамида Абу Зейда.

 

У Малі убито лідера ісламізму Мухтара Бельмухтара, одного з лідерів "Аль-Каїди" і організатора захоплення заручників в Алжирі.

Як повідомили збройні сили Чаду, Бельмухтар був убитий солдатами чадською армії під час знищення бази ісламських терористів у масиві Адрар-Іфорас на північному сході Малі.

Про смерть бойовика оголошено по державному телебаченню Чаду, однак це поки не підтверджується іншими джерелами, передає Бі-бі-сі.

Військовим також вдалося захопити 60 машин бойовиків, повідомив генерал армії Чада Захарій Гобонгве.

Раніше, 1 березня, президент Чаду оголосив про ліквідацію іншого високопоставленого бойовика - Абдельхамида Абу Зейда. За його словами, Зейд, який вважався другою людиною в керівництві "Аль-Каїди в ісламському Магрибі", був убитий у ході бою з підрозділами армії Чаду.

Мухтар Бельмухтар по кличці Одноокий - один з лідерів підрозділу "Аль-Каїди" в північній Африці.

Алжирський польовий командир починав в Афганістані в 1991 році, де воював у лавах моджахедів. У бою втратив ліве око.

У 1993 році він повернувся в Алжир, де організував власне ісламістське угрупування "Аль-Каїда в ісламському Магрибі". Він перебуває в розшуку за терористичну діяльність. Згідно з повідомленнями, він переїхав з Алжиру на північ Малі.

Бельмухтар взяв на себе відповідальність за організацію захоплення заручників на нафтопереробному комплексі Ін-Аменас в Алжирі у січні цього року. Нагадаємо, тоді терористи вимагали припинення війни в Малі. Сили безпеки Алжиру взяли штурмом захоплений комплекс. За офіційними даними, в ході операції загинуло 37 іноземних заручників з восьми країн і близько десятка бойовиків.

Військовий контингент з Чаду разом з французькими військами і малійськими урядовими силами бере участь в операції проти ісламістів на півночі Малі. !zn

Читайте також:

Франція перейшла до заключного етапу звільнення Малі від ісламістів

Алжирські ВПС атакували караван ісламістів з іноземними заручниками, знищивши практично всіх

Обама оголосив про закінчення війни в Афганістані

Французька армія відвоювала останнє велике місто на півночі Малі