У Лукашенка виявилися свої плани щодо російської авіабази в Білорусі

26 квiтня 19:37

Президент Білорусі зазначив, що Мінськ відчуває необхідність у винищувачах Су-27 і МиГ-29 і запропонував Росії модернізувати їх на білоруському заводі.

 

Питання створення в Білорусі російської військової авіабази не вирішено остаточно. Такі висновки можна зробити із заяви президента республіки Олександра Лукашенка, у якого виявилися свої плани щодо російських винищувачів.

"Щодо авіаційної бази, це, може бути, дещо прозвучало як база. Ні, мова йде про постачання в наші Збройні сили (в якій формі, ми будемо домовлятися - база це буде або ми в існуючі білоруські частини поставимо російські літаки-винищувачі), це питання обговорюється", - заявив Лукашенко.

Він зазначив, що Білорусь потребує "пару десятків" літаків Су-27 і МиГ-29, щоб забезпечити недоторканність кордонів держави.

При цьому Лукашенко запропонував Росії послуги з модернізації військових літаків.

"Обговорювалося питання (у ході недавнього візиту до Білорусі міністра оборони Росії Сергія Шойгу - прим. ред.) модернізації російських літаків на нашому заводі в Барановичах", - розповів він.

"Ми сказали, що будемо для них модернізувати літаки, якщо в них буде таке бажання. Теж про це домовилися", - додав Лукашенко.

Він підкреслив, що не бачить "здачі суверенітету" у військовій домовленості з Росією у сфері посилення білоруської протиповітряної оборони.

Нагадаємо, питання постачання Білорусі додатково чотирьох дивізіонів С-300 і створення авіабази обговорювалися на зустрічі Лукашенка і Шойгу 23 квітня.

За підсумками зустрічі Шойгу заявив, що вже до 2015 року Росія має намір розмістити в сусідній державі авіаполк з винищувачами.

"Ми приступаємо до розгляду плану зі створення тут російської авіаційної бази з літаками-винищувачами. Сподіваємося, що в 2015 році тут вже з'явиться авіаційний полк", - сказав міністр.

За його словами, в 2013 році передбачається створити в Білорусі авіаційну комендатуру і поставити першу чергову ланку бойових винищувачів. !zn

Читайте також:

Росія розмістить у Білорусі військову авіабазу

На тлі зниження військової потужності України сусідні країни активно озброюються

Білоруські спецназівці відзначили Масляну, розбиваючи головами гарячі цеглини (ВІДЕО)

Лукашенко передасть президентські повноваження тому, хто обжене його на лижах