У Лондоні провели генеральну репетицію похорону Маргарет Тетчер

15 квiтня 15:21

Церемоніальний похорон "залізної леді" відбудеться 17 квітня. Ходу жалобної процесії розписали по хвилинам і відрепетирували.

 

У Лондоні пройшла генеральна репетиція похорону екс-прем'єра Великобританії Маргарет Тетчер. Сама церемонія відбудеться в середу, 17 квітня.

Репетицію жалобної ходи провели рано вранці (о 5 ранку за місцевим часом) 15 квітня. Ще затемна військовослужбовці трьох родів військ виконали шикування у заданих районах столиці.

Автомобіль-катафалк доставив умовну труну до церкви Святого Климента на Стренде. Там труну переклали на запряжений кіньми віз - гарматний лафет - і доставили його у собор Святого Павла.

Вже на світанку пройшла основна частина репетиції - накриту прапором труну спустили по широким сходам собору. Ця честь дісталася військовослужбовцям підрозділів, які брали участь у Фолклендській війни з Аргентиною 1982 року

На безлюдних лондонських вулицях оркестри грали похоронні марші Шопена, Бетховена і Мендельсона.

Спеціальний коментатор Алістер Брюс, який проаналізував репетицію похорону, заявив, що вона пройшла дуже добре, але не ідеально. Зокрема, труну було внесено до собору приблизно з трихвилинним відставанням від графіка.

Нагадаємо, "залізна леді" Маргарет Тетчер - перша жінка-прем'єр в історії Великобританії, яка очолювала уряд рекордно довгі 11 років з 1979 по 1990 роки - померла 8 квітня на 88-му року життя після перенесеного інсульту.

Зі згоди королеви Єлизавети II було прийнято рішення організувати Тетчер церемоніальний похорон з військовими почестями. Потім тіло Тетчер кремуватимуть.

Масштаб жалобних заходів буде лише трохи поступатися державному похорону, який влаштовується тільки у разі смерті членів королівської сім'ї. Єдиним винятком з цього правила були державний похорон Вінстона Черчілля в 1965 році.

Втім, не всі британці сприйняли смерть Тетчер як трагедію національного масштабу. Так, 13 квітня у центрі Лондона відбулося "святкування смерті Тетчер", в якому взяли участь колишні шахтарі, активісти лівих рухів і студенти. Вони принесли з собою велике опудало екс-прем'єра, навколо якого співали пісні і танцювали. !zn