У Лондоні ховають Маргарет Тетчер (онлайн трансляція)

17 квiтня 12:51

Урочиста церемонія прощання з "залізною леді" за участю понад 2000 гостей проходить у соборі Святого Павла.

 

У Лондоні проходять похорон екс-прем'єр-міністра Великобританії Маргарет Тетчер. На церемонії будуть присутні королева Великобританії Єлизавета II у супроводі герцога Единбурзького і членів британського уряду.

Похорон Маргарет Тетчер - данина великому прем'єр-міністрау, яку поважали в усьому світі, заявив нинішній глава британського уряду Девід Кемерон. Він закликав тих, хто не розділяє позитивні погляди на політичну спадщину Тетчер, виявити повагу до покійної.

У Скотленд-ярді не виключають, що в ході процесії можуть відбутися інциденти й акції протесту. В операції із дотримання безпеки під час похорону беруть участь чотири тисячі поліцейських.

Труну з тілом Маргарет Тетчер поставили на катафалк, і процесія вирушила від Вестмінстерського палацу до церкви Св. Клемента на Стренді. Там труну буде перенесено на лафет артилерійського знаряддя, і процесія пройде до собору Св. Павла.

На знак скорботи і вшанування покійної всюди приспущені державні прапори. Після панахиди відбудеться кремація тіла покійної. На цю частину церемонії будуть допущені тільки близькі.

В апараті прем'єр-міністра підкреслили, що всі приготування проходять у повній відповідності з побажаннями членів сім'ї Маргарет Тетчер.

На всьому шляху процесії по обидві сторони дороги стоїть ланцюжок військовослужбовців британської армії, флоту і військово-повітряних сил - в цілому близько 700 осіб.

Похорон баронеси Тетчер віднесено до категорії церемоніальних з військовими почестями, що на один щабель нижче державних похоронів.

Запрошення приїхати на церемонію похорону Маргарет Тетчер отримали близько двох тисяч людей. Вперше з похорону Вінстона Черчілля в 1965 році на церемонії прощання з британським політиком присутня королева.

Куранти вежі Біг-бен у будівлі британського парламенту в Лондоні замовкнуть на час похорону Маргарет Тетчер.

Спікер палати громад Джон Беркоу заявив депутатам, що цей захід стане доречним виразом їхніх почуттів з приводу смерті колишнього прем'єр-міністра. За його словами, в мовчанні ховається глибока гідність.

Канцелярія прем'єр-міністра на Даунінг-стріт оголосила список псалмів, які будуть виконуватися під час похорону.

Під час церемонії у Вестмінстерському абатстві і в соборі Св. Павла відбудеться також читання поетичних творів Уодсворта і Т.С. Еліота.

Нагадаємо, 8 квітня у Великобританії на 88-році життя в результаті інсульту померла Маргарет Тетчер, яка займала у 1979-1990 роках пост прем'єр-міністра країни. Вона стала першою і поки єдиною жінкою, яка обіймала цю посаду у Великобританії, а також першою жінкою, яка стала прем'єр-міністром європейської держави. !zn

Читайте також:

У Лондоні провели генеральну репетицію похорони Маргарет Тетчер

Мер Лондона має намір встановити пам'ятник Тетчер у центрі міста

Померла Маргарет Тетчер