У Латвії заборонили приймати російські гроші з Кіпру

26 березня 17:50

Експерти розглядають Латвію як "другий Кіпр" для російських і не тільки грошей сумнівного походження.

 

Європейський Центробанк (ЄЦБ) вимагає у влади Латвії не приймати виведені з Кіпру російські гроші, погрожуючи блокувати вступ країни до єврозони. Про це повідомляє латвійське радіо Mix FM з посиланням на неназвані джерела.

"Нашим латвійським друзям було ясно сказано - якщо ви хочете приєднатися до єврозони, ви не повинні забезпечувати "притулок" російським грошам, що витікають з Кіпру", - цитує радіо представника ЦБ однією з країн єврозони.

Втім офіційно прем'єр-міністр Латвії Валдіс Домбровскіс заявив, що не володіє інформацією про приписи ЄЦБ латвійським банкам не приймати російські гроші з Кіпру.

- Єврозона: перевірка Кіпром

Чутки про те, що росіяни можуть вивести частину коштів з банків Кіпру, з'явилися в ході загострення ситуації у фінансовому секторі острова.

Канцлер ФРН Ангела Меркель заявила раніше, що бізнес-модель острова, що користується репутацією "податкового раю", вичерпала себе. Після цього в ЗМІ з'явилися припущення, що Латвія може стати "другим Кіпром" для російських грошей сумнівного походження.

- Кіпрська прірва для банківської системи

Голова місцевого фінансового регулятора FKTK Крістапс Закуліс (Kristaps Zakulis) 21 березня спростував подібні припущення. За його словами, влада Латвії попросила банки підсилити контроль за походженням коштів, які надходять на їх рахунки.

Разом з цим у балтійській республіці є політики, які вважають, що країні потрібно скористатися ситуацією на Кіпрі. Зокрема, депутат Європарламенту від Латвії Інесе Вайдере заявила в інтерв'ю Rietumu Radio, що країні варто приготуватися до прийняття коштів з Кіпру. Євродепутат, втім, зазначила, що необхідно приймати тільки "чисті" гроші.

Зокрема, як писало ZN.UA, українські експерти вже відзначають збільшення обсягів операцій через Латвію. !zn

Читайте також:

У банках Кіпру "застрягли" рахунки російських держструктур

Великі вкладники кіпрських банків можуть втратити до 40% заощаджень

Єврогрупа зробить схему порятунку Кіпру шаблоном для інших країн

Українські капітали можуть повернутися на батьківщину через проблеми на Кіпрі

Експерти не вірять у вимогу МВФ до України ввести податок на депозити, аналогічний кіпрському