У Колумбії виявлено племена індіанців, що ховаються від цивілізації

22 лютого 20:28

Колумбійський уряд прагне зберегти культури корінних народів, оскільки вважає індіанців природними захисниками навколишнього середовища.

 

У Колумбії отримали підтвердження чутки, що ходили десятиліттями, про існування у джунглях племен так званих "неконтактних" індіанців, що живуть у самому серці Амазонії. Група вчених, що вирушили на пошуки, виявила індіанців у тропічному лісі між річками Какета і Путумайо на території Національного парку Ріо-Пурі, повідомляє офіційне видання науково-дослідницького Смітсонівського інституту у Вашингтоні Smithsonian Magazine.

Фахівці обстежили територію парку з повітря на одномоторному літаку. Спочатку вони помітили серед дерев традиційну індійську хатину - малока - довгасту будову з пальмового листя. Учені зробили кілька знімків, які потім збільшили. В результаті вони отримали незаперечні докази - поряд із колибою, піднявши голови до неба, стояли індійські жінки, одягнені в пов'язки на стегнах. Верхня частина тіла й обличчя у них були розмальовані фарбою.

На наступний день учені виявили ще чотири схожі хатини. На їхню думку, вони належать двом групам корінних племен - Юрі і Пассе, які, можливо, є останніми представниками розрізнених племен у колумбійській Амазонії.

У 1900 році, коли у Колумбії вибухнув каучуковий бум, у сельву хлинули підприємці. Десятки тисяч індіанців примушували збирати каучук, били, морили голодом і навіть вбивали. Тоді чисельність низки племен скоротилася в десятки і навіть сотні разів, інші взагалі перестали існувати. Решта обрали ізоляцію.

Племена Пассе і Юрі заглибилися у джунглі і довгий час вважалися зниклими, поки у 1969 році їх випадково не виявила група рятувальників, що вирушила на пошуки зниклого мисливця та торговця хутром і його супутника. Замість них рятувальники виявили індіанське поселення, з якого їм назустріч вийшли близько 100 жінок і дітей. На шиях деяких з них були намиста з гудзиків від піджака зниклого мисливця. Його сокиру було знайдено під шаром листя. Чи були зниклі люди вбиті індіанцями, достеменно невідомо, тіла їхні так і не були знайдені. Рятувальники ж вирішили забратися геть.

Національний парк Ріо-Пурі був створений владою Колумбії у 2002 році на території 2,47 мільйона гектарів, частково як засіб захисту індіанців від тих, хто міг їм нашкодити - лісорубів, поселенців, повстанців, золотошукачів, нарко- і работоргівців.

Однак досі точне місцезнаходження індіанців залишалося невідомим, що, за словами вчених, ускладнювало завдання влади. Втім, вчені вважають, що прийнятих сьогодні заходів недостатньо. На їхню думку, уряд повинен активізувати зусилля зі збереження культури корінних народів.

Вони підкреслюють, що індіанці є "природними захисниками навколишнього середовища, бо вірять, що пошкодження лісу або членів одного з племен пов'язане з довготривалими наслідками". Крім того, вони захищають джунглі від золотошукачів. "Ми повинні поважати їхнє рішення не бути нашими друзями і навіть ненавидіти нас", - вважають експерти. !zn

Читайте також:

Ізраїльські вчені знайшли єврейські гени в американських індіанців

У бразильських джунглях знайшли невідоме плем'я індіанців

Експедиція в дельту Амазонки виявила "загублений світ"