У Китаї будують копії найбільш відомих архітектурних шедеврів світу

10 сiчня 12:37

Китайські майстри відтворюють не тільки західні культурні символи, але й цілі міста.

 

Ейфелева вежа в Парижі (ліворуч) і в Китаї (праворуч)
Ейфелева вежа в Парижі (ліворуч) і в Китаї (праворуч)

У Китаї "з безпрецедентною швидкістю" множаться копії відомих західних будівель і навіть цілих міст, пише британська The Daily Mail.

На околиці міста Ханчжоу в провінції Чжецзян, Східний Китай, з'явилася копія паризької Ейфелевої вежі, в північному місті Тяньцзінь китайці відтворили Манхеттен (навіть разом з закрутом річки Гудзон), а у Suzhou побудували клон знаменитого Тауерського моста в Лондоні.

Копію каплиці у французькому Роншамі, встановлену в провінції Хенань, китайська влада була вимушена знести після того, як обурився фонд імені Ле Корбюзьє - архітектора оригіналу.

- У Китаї будують найбільшу будівлю у світі

Більше того, у Піднебесній вже з'явилося кілька копій цілих європейських міст. За 30 кілометрів від Шанхаю китайці створили клон німецького містечка Антінг, а в 2005 році в китайському мегаполісі Ченду з'явилася точна копія британського Дорчестера.

Але найвідоміший приклад "плагіату" китайських архітекторів - відтворення австрійського міста Гальштат, внесеного до списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО. Китайські майстри скопіювали до найдрібніших подробиць не тільки будівлі міста, але навіть озеро в Альпах, на якому воно розташоване.

Археолог Джек Карлсон, намагаючись знайти пояснення цьому будівельному наслідуванню, припустив, що китайці імітують західні символи не просто так, а намагаються таким чином затвердити своє світове панування.

Карлсон посилається на приклад династії Цінь, що завоювала владу над всім Китаєм і копіювала у себе палаци з переможених територій. !zn

Читайте також:

Головний архітектор Києва зніс би "Парус" і ТРЦ на Львівській площі

Знаменитий бразильський архітектор Німейєр помер у віці 104 років

В пустелі біля Дубаї побудують найбільший у світі торговий центр (ФОТО)

National Geographic назвав Крим першим серед туристичних місць must-see в 2013 році