У Киргизії трьох депутатів опозиції посадили на 1,5 роки за заклики до захоплення влади

29 березня 18:23

Три опозиційних киргизьких депутати отримали по 18 місяців колонії після невдалої спроби штурму парламент.

 

Першотравневий районний суд Бішкека засудив до 18 місяців колонії посиленого режиму трьох депутатів опозиційної партії "Ата-Журт" ("Вітчизна"), визнаних винними в публічних закликах до захоплення влади.

Лідер партії Камчібек Ташієв, а також два його соратники Садир Жапаров і Талант Мамитов були затримані в жовтні 2012 року після невдалої спроби штурму парламенту.

Держзвинувачення просило для опозиціонерів від восьми до десяти років колонії.

З урахуванням часу, проведеного під арештом (один день перебування в слідчому ізоляторі Держкомітету нацбезпеки зараховується за два дні), вони повинні пробути в колонії по півроку.

Лідер "Ата-Журт", коментуючи вирок, назвав його "політичним рішенням" і спробою залякати опозицію. При цьому він пообіцяв, що опозиція "все одно прийде до влади".

Адвокати депутатів вже заявили, що мають намір оскаржити рішення суду.

Тим часом у суду Бішкека зібрались близько тисячі прихильників засуджених: вони вимагають визнати їх невинними і випустити на свободу.

Заворушення, за які були заарештовані Ташієв і його соратники, відбулися в столиці Киргизії 3 жовтня 2012 року. На мітингу опозиції, що проходив у той день, представники партії "Ата-Журт" закликали натовп "зайти в Білий дім і змінити владу".

Мітингувальники, дотримуючись цього заклику, попрямували до парламенту і стали перелазити через огорожу. Ташієв поліз разом з ними. Для розгону учасників заворушень були застосовані сльозогінний газ і гумові кулі. Деякі учасники і організатори були затримані. !zn

Читайте також:

Київський суд залишив під вартою екс-прем'єра Таджикистану

Киргизькі депутати зарізали 7 баранов прямо біля стін парламенту

Масові заворушення в Азербайджані: натовп спалив готель і три VIP-машини

Екс-президента Киргизстану заочно засудили до 24 років позбавлення волі