У Канаді терористи мали намір пустити під укіс потяг

23 квiтня 09:53

Злочинці за завданням угрупування "Аль-Каїда" збиралися підірвати залізничні шляхи, але поліція розкрила терористичну змову.

 

У Канаді арештовано двох терористів, які мали намір за допомогою вибухівки пустити під укіс пасажирський потяг в передмісті Торонто.

Як повідомила на прес-конференції в Торонто представник поліції Дженніфер Стречан, 30-річний Чихеб Ессегхайер і 35-ріний Раєд Джасер планували закласти саморобний вибуховий пристрій на ділянці залізничної колії, якою курсують з Торонто в Нью-Йорк потяги канадської компанії VIA Rail.

Їм пред'явлено звинувачення у змові з метою скоєння теракту... за завданням терористичного угрупування".

При цьому помічник голови федеральної поліції Джеймс Малізіа уточнив, що заарештовані "отримували вказівки та інструкції" від представників угрупування "Аль-Каїда" в Ірані. Він не став вдаватися в подробиці, пославшись на те, що розслідування триває. В той же час Малізіа зазначив, що канадські спецслужби не володіють інформацією про те, що до планованого теракту "причетна будь-яка держава".

Співробітники канадських правоохоронних органів, як повідомлялося, запевняють, що заарештовані не мають ніякого стосунку до братів Царнаєвих, яких звинувачують у вибухах на Бостонському марафоні, відзначає The Vancouver Sun.

Стречан підкреслила, що заарештовані не є громадянами Канади. Але повідомила, що Ессегхайер і Джасер проживали у Монреалі і Торонто, відповідно. "Вони зробили певні кроки для того, щоб здійснити теракт, зокрема вели спостереження за рухами потягів в районі Торонто", - додала вона.

Малізіа, у свою чергу, зазначив, що канадські спецслужби почали пильно стежити за Ессегхайером і Джасером з серпня 2012 року.

Представники канадської поліції не стали розкривати, звідки родом затримані, і як довго вони перебували на території Канади. Після прес-конференції охоронець порядку, який побажав залишитися неназваним, повідомив журналістам, що Ессегхайер - з Тунісу.

"Ситуація перебувала під контролем, але якщо б запланований теракт був здійснений, то наслідки були б серйозними, - зауважив Малізіа. - Могли б загинути або отримати поранення ні в чому не винні люди".

Очікується, що вже сьогодні заарештовані постануть перед суддею в Торонто.

"Проведені арешти - свідчення того, що тероризм, як і раніше, представляє реальну загрозу для Канади, - заявив міністр громадської безпеки Вік Тейвс. - Канада не стане миритися з терористичною діяльністю і не допустить, щоб на її території знайшли притулок терористи або ті, хто підтримує тероризм".

Проведення операції щодо запобігання теракту, в якій брали участь співробітники поліції, Служби безпеки і розвідки і прикордонної служби, координувалося з міністерством національної безпеки США і ФБР. !zn