У Грузії зібрали мільйон підписів за відставку Саакашвілі

09 сiчня 10:41

Неурядова організація "Єдність" зібрала мільйон підписів під ультиматумом з вимогою негайної відставки президента Грузії Михайла Саакашвілі. Рух "Патріоти" почав аналогічний збір підписів на підтримку чинного президента

 

У Грузії розпочато збір підписів на підтримку президента Михайла Саакашвілі. Супротивники глави держави свій мільйон підписів під вимогою його негайної відставки вже зібрали. На думку експертів, підписна війна призведе до серйозних наслідків, якщо Михайло Саакашвілі і прем'єр Бідзіна Іванішвілі не домовляться до жовтня, коли в країні пройдуть президентські вибори.

Підписи під маніфестом "Михайло Саакашвілі - мій президент" збирають члени руху "Патріоти", багато з яких входять в коаліцію НВО "За європейську Грузію". "Ми, патріоти Грузії, починаємо рух на підтримку Михайла Саакашвілі, бо вважаємо, що до жовтня 2013 року він є законним президентом країни",- йдеться в маніфесті.

Ця акція - відповідь на кампанію коаліції НВО "Єдність", що зібрала вже мільйон підписів під вимогою негайної відставки президента. "Єдність" провела мітинг біля президентського палацу 5 січня, коли виповнилося рівно п'ять років з дня переобрання Саакашвілі на другий термін. Активісти хотіли вручити меморандум з вимогою відставки представнику адміністрації глави держави, але з резиденції до них так ніхто і не вийшов. Як пояснив один з лідерів "Єдності", екс-губернатор регіону Імереті Тимур Шашіашвілі, шляхом хитрих поправок до конституції Саакашвілі продовжив собі повноваження на цілих дев'ять місяців. "Ми вважаємо ці поправки незаконними, а Саакашвілі перестане бути законним главою держави після січня, навіть якщо не подасть у відставку",- додав він.

Організатори підписної кампанії на підтримку президента вважають звинувачення надуманими, а вимогу про відставку - такою, що суперечить національним інтересам. "Ми нарешті повинні припинити сумну і шкідливу традицію відставки президентів до закінчення терміну їхніх повноважень. Це завжди призводить до потрясінь і небажаних наслідків для країни",- пояснив один із лідерів коаліції "За європейську Грузію" Леван Чолокашвілі.

Нагадаємо, восени минулого року у Грузії пройшли парламентські вибори, на яких перемогу отримала опозиційна коаліція "Грузинська мрія". Таким чином, Саакашвілі позбувся підтримки парламентської більшості та уряду. Більше того, у країні сформовано новий кабінет міністрів, який очолив лідер "Грузинської мрії" Бідзіна Іванішвілі.

Після того як Іванішвілі став прем'єр-міністром, він заявив про можливий імпічмент президенту. Проте на підтримку Саакашвілі виступили Європейський союз і США, які позитивно оцінили поведінку президента під час парламентських виборів, який визнав свою поразку і дозволив сформувати новий уряд. У зв'язку з цим Іванішвілі пом'якшив свій тон і заявив, що на достроковій відставці президента не наполягатиме.

Відповідно до законодавства Грузії, процедура імпічменту президента може бути здійснена тільки парламентом за участю Верховного і Конституційного судів. При цьому збір підписів за відставку глави держави грузинські закони не передбачають.

Між тим у Грузію продовжують повертатися політики, які до перемоги опозиції на парламентських виборах перебували в еміграції. Так, вирішив приїхати у Тбілісі колишній глава МВС Грузії Каха Таргамадзе на прізвисько Залізна Людина. Міністерство він очолював ще за Едуарда Шеварднадзе, а покинув свій пост після скандалу з вилученням документації телеканалу "Руставі 2", який підтримував тоді ще опозиційного політика Саакашвілі. Також стало відомо, що влада Грузії вже зняла два з чотирьох звинувачень на адресу екс-міністра оборони Іраклія Окруашвілі, який повернувся на батьківщину з Франції. Йому загрожувало 11 років позбавлення волі. !zn

Читайте також:

Влада Грузії оголосила про припинення переслідування прихильників президента Саакашвілі

Саакашвілі визнав поразку своєї партії і оголосив про перехід в опозицію

ЦВК Грузії оголосив остаточні підсумки виборів: у коаліції Іванішвілі 85 мандатів, у партії Саакашвілі - 65