У Грузії відкрили "Новий шовковий шлях" з Китаю в Європу в обхід Росії

14 грудня 03:32

Китайські товари підуть по "Новому шовковому шляху" до Європи як через Грузію, так і через Туреччину.

 

У неділю, 13 грудня, в Тбілісі прибув поїзд, який доставив перший контейнер з Китаю по так званому "Новому шовковому шляху". За словами керівництва Грузії, "Новий шовковий шлях" через грузинську територію "значно скоротить час доставки вантажів з Китаю в Європу".

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що доставка вантажів з Тихоокеанського узбережжя до Європи по "Новому шовковому шляху" тепер буде займати два тижні замість півтора місяців.

"Упевнений, Грузія невдовзі перетвориться в мультирегіональний центр, що з'єднує Європу, Східну Азію, Індію, Центральну Азію і Близький Схід", – сказав Гарібашвілі.

Міністр закордонних справ Грузії Георгій Квірікашвілі підкреслив, що вантажі з Китаю і Південної Кореї будуть доставлятися з грузинських портів не тільки в Туреччину, але і безпосередньо в Європу – через Чорне море.

Раніше видання The Econimist вже писало про конфлікт інтересів Москви і Пекіну щодо впливу на Центральну Азію. Зокрема, йшлося про те, що відносини Росії з Китаєм нерівноправні і вимушені. Західні санкції за війну проти України надовго заморозили відносини Росії з США і ЄС, змусивши Кремль обійняти Китай настільки сильно, наскільки це можливо.

Але нині китайські військові технології пішли значно далі вперед, ніж застарілі російські. І КНР став серйозним конкурентом в продажу зброї для Росії, яка почала втрачати покупців.

Видання Wall Street Journal сьогодні писало, що Китай і Росія не зможуть створити антизахідну "вісь". Як вважає видання, напередодні параду Перемоги 9 травня китайські державні ЗМІ звели російського лідера Володимира Путіна на один "п'єдестал" з президентом Китаю Сі Цзіньпіном. Але не варто обманюватися: Путін і Цзіньпін є однодумцями-націоналістами, які протистоять Америці. Однак китайський лідер діє як старший партнер.