У Держдепі вважають РФ відповідальною за зрив женевських переговорів щодо Сирії

03 лютого 23:00

Російська авіація продовжує завдавати авіаударів по сирійському місту Алеппо, яке контролює опозиція.

 

Росія не виконує рішення Ради безпеки ООН про припинення вогню у Сирії, яке саме підтримала. Атакуючи сирійське місто Алеппо, РФ ставить під загрозу зриву мирне врегулювання конфлікту в Сирії. Про це заявив представник Державного департаменту США Джон Кірбі на брифінгу в середу, 3 лютого, повідомляє прес-служба Держдепу.

"Резолюція Радбезу передбачає припинення бомбардувань та інших атак не з часом, а негайно. Не скоро, а зараз... Нанесення ударів по цивільних цілях негативно відбивається на мирних переговорах, які близькі до зриву", − підкреслив Кірбі.

Американський дипломат заявив, що мирні переговори не можуть продовжуватися у той час, як гинуть мирні жителі.

Кірбі нагадав, що Кремль декларує зацікавленість у мирному врегулюванні сирійського конфлікту та погоджується з необхідністю боротьби проти терористичного угрупування "Ісламська держава". У той же час, ВКС РФ продовжують бомбити населені пункти, які знаходяться під контролем опозиції.

"Ми вкотре закликаємо Росію зосередити свої сили з Сирії на боротьбі з ІД", − підкреслив представник Держдепу.

Spokesperson Kirby on Russian Airstrikes in Aleppo, Syria

U.S. Department of State Spokesman John Kirby comments on Russian airstrikes in Aleppo, #Syria, at the Daily Press Briefing, Department of State, February 3, 2016.

Опубліковано U.S. Department of State 3 лютого 2016 р.

Нагадаємо, в середу, 3 лютого, представники опозиційного режиму Башара Асада Вищого комітету з переговорів покинули Женеву через бомбардування Алеппо та його околиць російською авіацією. Наступний раунд переговорів призначений на 25 лютого, повідомив спецпосланець генсека ООН щодо Сирії Стеффан та Містура.

Нагадаємо, переговори в Женеві мали розпочатися 29 січня. Представники опозиції заявили про згоду брати в них участь, в день початку переговорів. Вони висунули умови для участі в переговорах: зняття блокади кількох міст, припинення бомбардування цивільних осіб і звільнення з в'язниць незаконно засуджених опозиціонерів.

Запрошення учасникам зустрічі були розіслані напередодні, проте, хто з представників сирійської опозиції братиме в ній участь, було невідомо до останнього моменту.

Раніше в Дамаску заявили про те, що Сирія готова до мирних переговорів з опозицією в Женеві. У МЗС країни висловили надію на те, що цей діалог допоможе сформувати уряд національної єдності.