У Чилі ексгумують останки Пабло Неруди, щоб довести його вбивство Піночетом

09 лютого 16:44

За офіційною версією, письменник помер від раку, але його однодумці з Комуністичної партії ставлять цю версію під сумнів, вказуючи на те, що його вбив диктатор Аугусто Піночет.

 

Суд Чилі 8 лютого ухвалив провести ексгумацію останків лауреата Нобелівської премії поета Пабло Неруди, у вбивстві якого підозрюють диктатора Аугусто Піночета. За офіційною версією, письменник помер від раку, але його однодумці з Комуністичної партії ставлять цю версію під сумнів.

Неруда, дотримувався лівих поглядів, пішов з життя, через 12 днів після перевороту 11 вересня 1973 р., який скинув соціаліста Сальвадора Альєнде. У Чилі шириться думка, що Піночет хотів смерті всесвітньо відомого інтелектуала, проте побоювався зробити це відкрито.

Прихильники цієї версії відзначають, що за час правління диктатора безвісти зникли тисячі його супротивників.

Розслідування причин смерті Неруди було проведено в 2011 р. Попередні результати підтвердили правоту офіційної версії, згідно з якою поет помер від онкологічного захворювання, ускладненого стресом.

У Компартії Чилі об'єктивність перевірки ставлять під сумнів. У грудні 2011 р. однодумці поета подали в суд прохання про ексгумацію останків і через рік, отримали дозвіл.

Раніше в Чилі розкрили поховання Альєнде. Аналіз кісток показав, що Президент не був застрелений, як підозрювали багато його прихильників, а наклав на себе руки. !zn

Читайте також:

Призначено дату ексгумації тіла Ясіра Арафата. Експерти будуть шукати в останках радіоактивний полоній

Тіло Чорновола збираються ексгумувати