У Чавеса з'явилася тимчасова заміна

09 березня 10:13

Віце-президент Ніколас Мадуро приніс присягу як т.в.о. президента Венесуели. Опозиція бойкотувала присягу. Супротивники наступника Чавеса наполягають, що після смерті президента повинен заміщати спікер національної асамблеї, а не Мадуро, як "заповідав" сам Чавес.

 

 

Колишній віце-президент Венесуели Ніколас Мадуро прийняв присягу як виконуючий обов'язки глави держави. Він приніс присягу всього через кілька годин після проведення державних похоронів лідера країни Уго Чавеса.

Церемонію приведення до присяги провів спікер Національної асамблеї Діосдадо Кабельо в столиці країни Каракасі.

Чавес, який помер 5 березня після довгої боротьби з раком, назвав Мадуро своїм наступником у грудні минулого року.

- Тіло Уго Чавеса забальзамируют та помістять в музей

Опозиційна коаліція на чолі з екс-кандидатом у президенти Енріке Каприлесом бойкотувала присягу Мадуро, назвавши його призначення на цей пост неконституційним. На думку опозиції, згідно з конституцією, в.о. президента повинен був стати спікер Національної асамблеї.

Однак сам спікер парламенту Венесуели Дьосдадо Кабельо перед присягою Мадуро заявив про повне дотримання владою положень Конституції країни, згідно з якими в разі смерті глави держави його повноваження переходять до віце-президента. Після цього Мадуро зачитав текст присяги.

Нагадаємо, Уго Чавес в останньому своєму зверненні до нації перед від'їздом до кубинської клініки для лікування злоякісної пухлини в грудні 2012 року оголосив, якщо процедури не матимуть успіху, він бажає бачити своїм наступником саме Ніколаса Мадуро. Чавес тоді заявив, що Мадуро зможе продовжити взятий політичний курс.

Після присяги Мадуро закликав виборчу раду негайно провести нові президентські вибори в країні. Він висловив упевненість, що переможе на цих виборах найбільш гідний з кандидатів.

Нагадаємо, Уго Чавес, який обіймав посаду президента Венесуели з 1999 р., помер у Каракасі 5 березня після тривалої боротьби з раком, який було виявлено в нього в 2011 році.

На четвертий президентський термін Чавеса було обрано в жовтні минулого року, після того, як заявив, що повністю вилікувався від раку. Проте пізніше йому знову була зроблена операція, а церемонія інавгурації, намічена на 10 січня, так і не відбулася.

Більше 30 лідерів держав відвідали церемонію похорону Чавеса, зокрема президент Куби Рауль Кастро, лідер Ірану Махмуд Ахмадінежад і президент Білорусії Олександр Лукашенко. Також були зачитані співчуття від президента Сирії Башара Асада.

Згідно з основним законом країни, позачергові вибори глави держави мають бути проведені протягом 30 днів після смерті президента. !zn

Читайте також:

У Венесуелі оголошено тижневу жалобу за Чавесом і дострокові вибори

У Білорусі скасували святкові заходи на 8 березня через жалобу за Уго Чавесом

Стала відома причина смерті Чавеса

Що чекає Венесуели після смерті Чавеса: прогнози експертів