Туреччина прокладе канал паралельно Босфору

12 квiтня 22:57

Проект прокладки Стамбульського каналу є багатоформатним. Це одночасно енергетичний, транспортний, містобудівний, науковий, проект, так само як проект зайнятості та захисту навколишнього середовища.

 

Туреччина має намір розпочати будівництво нового судноплавного каналу довжиною 45 кілометрів, який зв'яже Чорне і Мармурове море. Його метою буде полегшення навігації по переобтяженій Босфорській протоці.

Канал "Стамбул", проект якого було розроблено особисто прем'єр-міністром Тайіпом Ердоганом, буде прокладено на північний захід від Босфору і пройде паралельно йому.

Цей план, оголошений прем'єр-міністром напередодні виборів 2011 року, був сприйнятий багатьма турками як прожектерский. Проте в п'ятницю, 12 квітня центральна рада планування при уряді схвалив асигнування на початок робіт.

За словами Ердогана, проект прокладки Стамбульського каналу є багатоформатним. "Це одночасно енергетичний, транспортний, містобудівний, науковий, проект, так само як проект зайнятості та захисту навколишнього середовища. Він дозволить захистити природу Стамбула, навколишнє середовище, море, водні джерела, флору і фауну", - додав прем'єр Туреччини.

Зазначимо, що протока Босфор має довжину 30 км у Туреччині, сполучає Чорне і Мармурове море, відокремлюючи азіатську частину Туреччини від її європейської частини. Береги протоки досить щільно заселені, на його березі знаходиться Стамбул з населенням понад 11 млн людей.

Разом з протокою Дарданелли, Босфор утворює один з найважливіших морських транспортних шляхів, що з'єднує акваторію Чорного моря з Середземним.

З давніх часів Босфор має стратегічне значення. Старогрецьке місто-держава Афіни, яке було залежне від завезення зерна з України, підтримувало дружні відночиини з Мегарою, яка мала колонію Вiзантiй (сучасний Стамбул) на берегах протоки. !zn

Читайте також:

Протоку Босфор закрили для судноплавства через заметілі

Біля берегів Стамбула тоне 86-метровий суховантаж

Вчені отримали дані про динаміку рівня води в Чорному морі за останні 670 тис. років

Туреччина не відмовлялася пропускати танкери зі зрідженим газом для України