Туніс переходить від ісламістів до безпартійних технократів

07 лютого 09:43

Вбивство опозиціонера Чокрі Белаіда змусило прем'єра Тунісу відправити уряд ісламістів у відставку.

 

Перше політичне вбивство у Тунісі після революції 2011 року призвело до відставки уряду і нового витка кризи у країні.

Прем'єр-міністр Хамаді Джебейлі розпустив кабінет міністрів, в якому переважали помірні ісламісти, побоюючись повторення "арабської весни". Він пообіцяв сформувати тимчасовий уряд з "безпартійних технократів" і в найкоротші терміни провести парламентські вибори.

Новий кабінет міністрів буде меншим за кількістю членів і обмеженим у повноваженнях. Його завданням стане управління країною до виборів.

Представники опозиції відреагували на заяву Джебейлі зі стриманим оптимізмом, назвавши рішення про розпуск уряду "запізнілим, але важливим кроком".

Своєю заявою Джебейлі фактично утискає інтереси правлячої партії "Ан-Нахда", лідером якої є, але тим самим попереджує масові страйки у країні і посилення політичної кризи.

Трохи раніше коаліція опозиційних партій закликала провести загальний страйк в Тунісі. Очікується, що 7 лютого будуть закриті комерційні підприємства, університети і школи.

Масові протести в Тунісі викликало вбивство одного з лідерів опозиції Чокрі Белаіда, який був застрелений вранці 6 лютого біля власного будинку у столиці країни.

Белаід був одним з лідерів руху "Народний фронт", найбільшого ряду світських партій, в основному лівого спрямування, і генеральним секретарем Демократичної патріотичної партії "Ватад". Він перебував у жорсткій опозиції до уряду, виступаючи за захист світських принципів в суспільному й політичному житті.

МВС Тунісу характеризувало злочин як "політичне вбивство і терористичний акт". Влада поки не може назвати замовників злочину.

Багато протестуючих звинуватили ісламістську Партію відродження в організації вбивства і підпалили та здійснили напади на її офіси. Такі ж звинувачення на адресу партії висунула дружина вбитого опозиціонера.

Зазначимо, що вбивство Белаіда відбулося на тлі політичної кризи, що почалася в країні ще наприкінці минулого року. Протягом декількох тижнів три ісламістських партії, що сформували правлячу коаліцію, безуспішно намагалися домовитися про склад уряду.

Туніс вважався країною, що найбільш успішно пережила "арабську весну": до відкритого громадянського протистояння справа ще не доходила. Після повалення президента Зіна аль-Абідіна бен Алі Тунісу вдалося забезпечити порівняно спокійний перехід до нового режиму. !zn

Читайте також:

Масові протести і сутички почалися в Тунісі після вбивства лідера опозиції

Поваленого президента Тунісу заочно засудили до довічного ув'язнення

У Тунісі через фільм "Невинність мусульман" можуть стратити 87 осіб

У Тунісі прийняв присягу новий президент країни