Трамп найняв колишнього політтехнолога Януковича і Ахметова

29 березня 14:21

Залучення Пола Джона Манафорта може допомогти Трампу стати офіційним кандидатом республіканців на президентських виборах.

 

Одіозний мільярдер і кандидат в президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп взяв у помічники американського політтехнолога Пола Джона Манафорта, раніше який консультував політичну кампанію екс-президента України Віктора Януковича, повідомляє The New York Times.

Трамп підтвердив цю інформацію у телефонній розмові. "Так", - сказав він, - "це правда".

Манафорт один з небагатьох політтехнологів, який спеціалізуються на висуненні кандидатів на виборах. Трампу необхідна його допомога для отримання підтримки делегатів на Республіканському з'їзді в Клівленді влітку, де назвуть ім'я офіційного кандидата республіканців на президентських виборах.

Джон Манафорт працював консультантом у президентській кампанії Джеральда Форда в його протистоянні з Рональдом Рейганом, пізніше був радником останнього. Також 1988 і 1996 році відзначився в штабах Джорджа Буша і Боба Доула.

В останні роки Манафорт був помітний завдяки співпраці з олігархом Рінатом Ахметовим і його холдингом СКМ. Він також був старшим радником екс-президента України Віктора Януковича, який втік з країни в 2014 році, і консультував "Партію регіонів".

Залучення Манафорта може допомогти Трампу здобути перемогу в штатах, де його позиція нині найбільш вразлива. Зокрема, як повідомляє The Wall Street Journal, він може набрати менше делегатів від його первинної перемоги в Луїзіані, ніж сенатор Тед Круз.

В даний час в передвиборних кампаніях демократів лідирують екс-держсекретар США Хілларі Клінтон, сенатор Берні Сандерс. На пост президента від республіканців претендують Дональд Трамп і Тед Круз.

Раніше відомі республіканці висловилися категорично проти того, щоб Дональд Трамп став кандидатом у президенти від Республіканської партії. Зокрема, політик Мітт Ромні назвав мільярдера "брехуном і шахраєм" і заявив, що його можливе обрання буде мати наслідки для США і всього світу.

А колишній директор ЦРУ Майкл Хейден припускає, що у Трампа можуть виникнути серйозні проблеми з військовими. Американська армія, на думку колишнього головного розвідника, може просто відмовитися виконувати накази такого одіозного президента.

58-е президентські вибори пройдуть в США 8 листопада 2016 року. Попереднє голосування з добору кандидатів від Демократичної і Республіканської партій проводиться у форматі праймеріз в 36 штатах, кокусів - у 14. Остаточно імена кандидатів будуть названі на партійних з'їздах, які відбудуться наприкінці літа. Для висунення на пост президента США претенденту-республіканцеві необхідно дістати підтримку 1237 делегатів, претеднту-демократу – 2383.