Суд ООН може розглянути справу MH17 в рамках позову України проти Росії - NRC Handelsblad

06 березня 17:37

Видання нагадує, що Київ звинувачує Москву в фінансуванні тероризму, наслідком чого можна вважати і збиття малайзійського "Боїнга".

 

Україна в Міжнародному суді ООН в Гаазі звинувачує Росію в порушенні Міжнародної конвенції з боротьби проти фінансування тероризму і ліквідації усіх форм дискримінації.

Київ вказує на проросійські сили в Донбасі, а також переслідування кримських татар в анексованому Криму. І щоб "запобігти терактам у майбутньому", українська сторона вимагає від Москви припинити передавати зброю, гроші і товари проросійським бойовикам, повернути контроль над кордоном і виплатити компенсацію.

Насправді ж відбулося не порушення Конвенції, а анексія Криму і військова агресія Росії проти України. Але це була єдина можливість для Києва, щоб порушити справу проти Москви на міжнародному рівні.

Про це пише нідерландське видання NRC Handelsblad, нагадавши, що подібний позов проти Росії подала Грузія після війни в 2008 році. У 2011 році Міжнародний суд ООН постановив, що Грузія не виконала формальну процедуру, згідно з якою країни повинні спробувати вирішити конфлікт між собою, перш ніж звертатися до суду.

У випадку України дипломатичний процес був досить помітним, хоча прямий діалог про Крим не починався. Видання зауважує, що думки експертів розходяться щодо перспектив Києва добитися просування позову вперед. Все буде залежати від того, чи визнає Міжнародний суд ООН, що Україна виконала всі необхідні процедури. На це може знадобитися кілька років.

Але якщо справа піде вперед, суду доведеться детально розглянути всі політично чутливі події навколо Криму і Сходу України. Нідерландське видання зуважує, що суддям, зокрема, доведеться розглянути і збиття малайзійського "Боїнга 777" в Донбасі. Міжнародна слідча група на чолі з Нідерландами встановила причетність Росії до інциденту, але Москва відкидає будь-які припущення про свою вину.

Нагадаємо, сьогодні, 6 березня, Міжнародний суд ООН, який знаходиться в Гаазі, почав слухання у справі України проти Росії.

Раніше в МЗС України повідомляли, що з моменту початку російської агресії в 2014 році український народ втратив понад 9,8 тис. осіб вбитими.