США знімуть санкції з РФ у випадку успіху "Мінська", але залишать частину по Криму - Держдеп

16 сiчня 15:40

У Вашингтоні також відзначили переорієнтацію Росії на дипломатичне вирішення конфлікту.

 

Координатор політики санкцій Державного департаменту США Деніел Фрід заявляє, що у разі вирішення конфлікту в Донбасі Сполучені Штати можуть зняти загальні санкції з Росії, але залишать санкції щодо Криму. Про це Фрід заявив під час виступу у Школі міжнародних відносин у Вашингтоні в четвер, 14 січня, передає "Радіо Свобода".

"Це можливо, що буде досягнуто задовільного рішення на сході України, а Крим залишиться під російською окупацією. У цьому випадку ми б зняли загальні санкції c Росії, але залишили санкції щодо Криму. США і Європа спеціально ввели окремі санкції щодо Криму, щоб залишити цю можливість", - сказав Деніел Фрід.

Експерт заявив, що Росія як і раніше налаштована на дипломатичне вирішення конфлікту на сході України, і не виключено, що це відбудеться у 2016 році.

"Якби ми не ввели санкції, я не знаю, якою б була зараз ситуація в Україні. Але я впевнений, що значно гіршою. Ви пам'ятаєте "Новоросію", в якій Росія претендувала на третину України? Ця ідея зникла. Росія виглядає більш орієнтованою на дипломатичне рішення. Ми це приймаємо. І сподіваємося, прийдемо до цього в цьому році", - сказав Фрід.

Санкції Заходу проти Москви були введені в 2014 році декількома окремими пакетами через анексію Росією українського Криму, а пізніше з причини підтримки проросійських сепаратистів в Донбасі. Зокрема, в кінці липня 2014 року ЄС (а також США) ввели економічні санкції відносно Росії, що стосуються енергетичної, банківської та оборонної галузей.

Наприкінці минулого року США розширили список фізичних і юридичних осіб, відносно яких були раніше введені санкції за їх дії з дестабілізації в Україні. Рада Європейського союзу продовжила економічні санкції проти Росії до 31 липня 2016 року.

Читайте також: Санкції ЄС проти Росії найбільше шкодять Балтії і Польщі

Видання "Дзеркало тижня. Україна" присвятило російсько-українському конфлікту і введенню санкцій проти РФ проект "Викрадення Європи". У рамках проведеного дослідження журналісти ZN.UA склали карту лояльності країн ЄC до Росії. Позиції кожної з 28 держав-членів враховувалися крізь призму російської агресії на сході України та окупації Криму.

Всі країни Євросоюзу у питанні ставлення до Росії і політики санкцій проти неї можуть бути умовно класифіковані у чотирьох групах: ті, хто неохоче виконують санкції, країни, які підтримують санкції, але з радістю б їх скасували, ті країни, які підтримують санкції, але не беруть участь в обговоренні російської агресії проти України і ті, хто бере активну участь у політиці тиску на Росію через антиукраїнську війну і вимагають його посилення.