США заявили про самоізоляцію Росії

30 березня 04:52

Відмова від участі в саміті з ядерної безпеки є втраченою можливістю для РФ, вважають у США.

 

Заступник радника президента США з національної безпеки Бен Родс заявив, що Росія "сама себе ізолювала" і "упустила можливість", відмовившись брати участь у саміті з ядерної безпеки у Вашингтоні.

"Рішення Росії не брати участь (в обговоренні) на високому рівні, на наш погляд, є, насамперед, упущеної можливістю для Росії", - передає слова Родса Reuters.

"Відверто кажучи, все що вони роблять - це ізолюють себе, не беручи участі (у співпраці в сфері ядерної безпеки), як вони робили раніше", - зазначив чиновник.

Саміт з ядерної безпеки під керівництвом США відбудеться у Вашингтоні на цьому тижні. На 1 і 2 квітня заплановані заходи саміту, першим з яких значиться обід від імені президента США Барака Обами для глав делегацій прибули. РФ від участі в цьому саміті відмовилася.

Видання The Times повідомляло про те, що Росія шантажує Захід застосуванням ядерного арсеналу, якщо Україна отримає американську зброю для боротьби проти проросійських терористів і російської армії. Російські розвідники попередили, що Путін готовий рішуче відповісти на будь-які спроби посилити присутність НАТО в Балтії. При цьому Москва готова "застосувати як ядерну зброю, так і неядерні засоби". Було також зазначено, в яких випадках Росія може наважитися на застосування ядерної зброї.

В свою чергу, видання Washington Post писало, що безпілотник Росії з ядерною бомбою лякає світ. Видання нагадує, що про існування такої розробки стало відомо після витоку в пресі сторінок доповіді одного з військових начальників Росії під час зустрічі з президентом Володимиром Путіним в Сочі. В Кремлі згодом сказали, що відео з даними про "Морську багатофункціональну систему Статус-6" не повинно було потрапити в ефір. І відео негайно видалили. Однак інформація про існування такої зброї поширилася.

Раніше політолог і колишній чиновник Білого дому Ед Роджерс писав на сторінках Washington Post, що США варто думати, що робити в разі ядерного удару Кремля в Сирії. У всякому разі, думки про те, що Путін здатен вирішити, ніби він безкарно може претендувати на Україну, країни Балтії і взагалі робити все, що він хоче і де захоче, вже у сучасному світі не здаються такими божевільними. Навіть якщо вірогідність застосування ядерної зброї Росією невелика, нинішньому і майбутньому Білому дому варто звикати до думки, що не більше не щось абсолютно неймовірне.