США запропонують Росії спільно відмовитися від половини ядерної зброї

11 лютого 08:26

Сполучені Штати підготували план подальшого скорочення ядерних арсеналів і хочуть залишити близько тисячі ядерних боєголовок.

 

США мають намір запропонувати Росії скоротити ядерні арсенали. Вашингтон вважає, що обидві країни без шкоди для власної безпеки можуть відмовитися від половини боєзарядів, що дозволить їм щорічно заощаджувати до 8 млрд доларів.

Як повідомила New York Times з посиланням на джерела в Білому домі, з відповідною пропозицією перед Конгресом виступить президент Барак Обама.

Хоча у своїй промові Обама, швидше за все, не буде називати точних цифр, однак, за даними джерел, президент хоче обмежити кількість ядерних зарядів США до однієї тисячі одиниць або трохи більше.

Газета "КоммерсантЪ" пише, що ідея скорочення озброєнь ґрунтується на секретній доповіді, підготовленій за участю Держдепу, Пентагону, Ради національної безпеки і стратегічного командування США.

У документі йдеться про список цілей для стратегічних сил США. З нього виключаються Ірак і Сирія, але залишаються об'єкти в Росії, Китаї, Ірані та КНДР.

За чинною донедавна доктриною, головна мета першої атаки - знищення керівництва країни і заподіяння "непоправної шкоди" її збройним силам. На думку експертів, від цього завдання можна відмовитися, перенаціливши ракети на ключові економічні і військові об'єкти. Кількість подібних цілей постійно скорочується.

За оцінкою Федерації американських вчених (FAS), десять років тому американські ракети "тримали під прицілом" 660 ракетних шахт на території РФ. Зараз потенційних мішеней стало вдвічі менше, а незабаром їхня кількість може ще більше скоротитися. За прогнозами аналітиків, у найближчі роки кількість російських ракет, що перебувають на бойовому чергуванні, навряд чи перевищить 230.

У Вашингтоні вважають, що в цих умовах для забезпечення ядерного стримування достатньо арсеналу 1-1,1 тис. боєголовок.

Однак правила, які нещодавно набули чинності, дозволяють Росії і США зберегти у своїх арсеналах куди більш значні запаси ядерної зброї. Згідно з цим документом, до 2018 року кожна з країн повинна залишити на бойовому чергуванні не більше 1550 боєголовок.

При цьому система підрахунку передбачає, що один стратегічний бомбардувальник може нести лише один боєзаряд, хоча в реальності кількість ядерних ракет на борту може доходити до 20. Таким чином, тільки цей пункт дозволяє країнам довести кількість боєголовок до 1,9 тис. Також у договорі не обмежується кількість набоїв середнього і ближнього радіусу і боєголовок, що знаходяться на зберіганні.

За даними FAS, на озброєнні США налічується 2,7 тис. одиниць такої зброї. У Росії їх приблизно стільки ж - 2,68 тис. !zn

Читайте також:

У Пентагоні засумнівалися в ефективності системи ПРО в Європі

США влаштували субкритичний неядерний підземний вибух

США розсекретили документи про підготовку до ядерної війни проти СРСР

Удар Ізраїлю по Ірану може призвести до Третьої світової війни