США задоволені ефективністю санкцій проти Росії

31 березня 02:35

США будуть "нагороджувати" зняттям санкцій лише ті країни, які змінюють свою політику.

 

Міністр фінансів США Джейкоб Лью заявив, що санкції здійснили на Росію саме такий вплив, який був задуманий спочатку.

"Вплив був значним: санкції сприяли посиленню фінансових умов, а також зниженню інвестицій в Росію. У той час як глибокий економічний спад в Росії посиливсячерез різке падіння цін на нафту, наші цілеспрямовані санкції працювали, як і було задумано: великі витрати для Росії з обмеженим впливом макроекономічних на США і європейські країни", - передає слова міністра США Reuters.

За його словами, спочатку Вашингтону було необхідно ввести санкції "щодо ключових посадових осіб і організацій, пов'язаних з кризою в Україні, з особливим упором на внутрішнє коло керівництва та асоційованих компаній Росії".

Він зазначив, що у випадку з Росією США вирішили не вводити всі можливі санкції, вважаючи за краще обмежитися "сильним, але зваженим тиском".

На думку американського міністра, "нагороджувати" зняттям санкцій США повинні ті країни, які змінюють свою політику. В якості прикладу він навів угоду з Іраном, досягти якої вдалося після того, як Тегеран виконав вимоги щодо згортання своєї ядерної програми.

"Коли у вас є домовленість, заснована на заяві "Поміняйте свою політику і отримаєте зняття санкцій", - необхідно знімати санкції. Інакше ніхто ніколи не буде реагувати на режим санкцій зміною своєї політики", - повідомив Джейкоб Лью.

Санкції проти Росії вводилися США, Євросоюзом та деякими іншими країнами (Австралією, Японією, Канадою, Норвегією і так далі) в декілька етапів у 2014 році. Після анексії Криму США і ЄС ввели персональні санкції проти політиків та інших громадян Росії і України, які відповідальні за підрив територіальної цілісності України. Санкції більш високого рівня - економічні, були введені влітку 2014 року (ряд економічних санкцій США ввели ще навесні), після агресії Росії на сході України, в Донбасі.

Наприкінці грудня 2015 року Мінфін США посилив санкції, раніше введені проти громадян і юридичних осіб, причому, не тільки російських. Крім того, Мінфін ввів секторальні санкції проти значно ширшого переліку компаній.

У березні США продовжили санкції проти РФ ще на рік.