США та країни-сусіди розцінили ядерний вибух у КНДР як такий, що загрожує світу

12 лютого 10:39

Потужність вибуху у КНДР, за оцінками експертів, становить третину від потужності бомби, підірваної над Нагасакі. РБ ООН збирається на екстрене засідання.

 

Найближчі сусіди КНДР з побоюванням зустріли звістку про проведення Пхеньяном ядерного випробування, потужність якого оцінюється від 6 до 7 кілотонн.

Південна Корея ініціювала проведення екстреного засідання Ради Безпеки ООН, яке може відбутися найближчим часом. У Росії, США і Великобританії вважають, що КНДР порушує існуючі резолюції РБ ООН і своїми діями несе загрозу світу.

В Японії створений екстрений штаб для розгляду ситуації, що склалася. Літаки з устаткуванням для вимірювання рівня радіації отримали наказ негайно почати виміри в повітряному просторі країни.

Негайну відповідь на "загрозливі дії КНДР" анонсував президент Барак Обама. Він заявив про необхідність введення нових санкцій проти Пхеньяна й пообіцяв, що Штати продовжать вживати заходів для захисту себе і своїх союзників.

"Небезпека, що виходить від загрозливих дій КНДР, робить виправданими подальші швидкі й ефективні дії з боку міжнародного співтовариства", - підкреслив Обама.

Китайський уряд зі свого боку заявив "рішучий протест" випробуванню у КНДР.

Генсек ООН Пан Гі Мун також засудив дії Пхеньяну. Офіційних коментарів з боку зовнішньополітичного відомства Росії поки не надходило, але джерела в МЗС РФ заявили журналістам, що готові засудити ядерні випробування.

Дипломати Росії, Японії і США вже провели переговори з приводу ситуації на Корейському півострові у телефонному режимі.

Нагадаємо, 12 лютого Північна Корея офіційно оголосила про успішне проведення випробування "компактного ядерного пристрою великий руйнівної сили".

Під час проведення випробувань сейсмологи зафіксували рукотворний землетрус магнітудою 4,9.
Потужність зафіксованого підземного вибуху, що призвела до штучного землетрусу, за попередніми даними, склала 6-7 кілотонн - третину від потужності бомби "Товстун", скинутої США під час другої світової війни на Нагасакі.

Експерти вважають, що КНДР могла підірвати прототип боєголовки - компактний ядерний пристрій середньої потужності, який можна було б доставляти на великі відстані за допомогою літаків і ракет середньої дальності. !zn

Читайте також:

У КНДР показали ролик про те, що залишиться від США після ракетного удару

Північна Корея оголосила про проведення ядерних випробувань

КНДР пригрозила Заходу більш жорсткими заходами, ніж ядерні випробування

Північна Корея запустила ракету з супутником, викликавши гнів США і країн-сусідів