США стурбовані долею хімічної зброї в разі падіння режиму Асада

11 сiчня 07:18

Вашингтон турбується про те, щоб сирійська хімічна зброя не потрапила до рук терористів після того, як режим президента Сирії Башара Асада повалиться.

 

США стурбовані тим, щоб хімічна зброя в Сирії не потрапила до рук терористів після того, як режим президента Башара Асада повалиться, заявив у четвер міністр оборони США Леон Панетта.

"Думаю, що серйозної стурбованості сьогодні набуло питання про те, які кроки має здійснити світова спільнота для того, щоб бути впевнениою, що після падіння Асада ми могли прибрати до рук безпеку на цих хімічних об'єктах (у Сирії - ред.)", - сказав він.

Він підкреслив: "Вважаю, що зараз це для нас стало серйозним викликом".

Міністр зазначив, що США може розглянути питання про направлення свого військового контингенту в Сирію тільки в тому випадку, якщо створений після звільнення Асада новий уряд країни попросить про це, "зараз ми не обговорюємо питання про наші війська там".

Разом з тим, він сказав, що "треба завжди зберігати можливість, що якщо відбудеться мирний перехід, і до контролю над ситуацією будуть залучені міжнародні організації, то вони (організації - ред.) можуть попросити про допомогу".

Глава Пентагону зазначив, що "у несприятливих умовах ми цього не плануємо".

Раніше країни Заходу, включаючи США, попереджали Башара Асада, що застосування хімічної зброї стане тією межею, за якою може початися військова операція проти сирійського режиму. Дамаск стверджує, що застосовувати хімічну зброю не збирається.

Наприкінці грудня 2012 року повстанці, однак, заявили, що налічили вже як мінімум 18 випадків застосування хімічної зброї військами Асада. Підтвердження слів представників Дамаску або повстанців з незалежних джерел немає.

Під сирійською хімічною зброєю, як правило, мається на увазі зарин - сильна нервово-паралітична отруйна речовина без кольору і запаху. Два головні компоненти зарина - метилфосфонил дифторид і ізопропанол - зазвичай зберігаються окремо (в "бінарній формі"), щоб не допускати випадкового викиду газу. Під приготуванням до використання хімзброї мається на увазі факт змішування цих компонентів.

- Західні ЗМІ: Асад не застосовував хімічну зброю, але його все одно вже засудили

На початку грудня в західній пресі з'явилися повідомлення, згідно з якими сирійські військові хіміки почали заповнювати артилерійські снаряди зарином. Готова до застосування хімічна зброя концентрується на трьох об'єктах, розташованих в околицях Дамаску, Хомса і Алеппо.

У липні представник сирійського МЗС Джихад Макдісі на прес-конференції в Дамаску заявляв, що його країна може використати хімічну зброю у разі іноземного військового втручання. У свою чергу і Захід заявив, що може переглянути свою позицію і втрутитися в конфлікт, у разі застосування Сирією хімічної зброї.

Нагадаємо, Сирія володіє четвертим за величиною арсеналом хімічної зброї у світі. У липні прес – секретар МЗС Сирії пообіцяв, що ця зброя ніколи не буде застосована на території країни.

Читайте також:

Сирійські повстанці заявили, що отримали всі необхідні компоненти для створення хімзброї

NBC: Сирійська армія приготувала авіабомби з зарином і чекає наказу Асада про початок бомбардувань

Офіційний Дамаск назвав провокацією інформацію про використання хімічної зброї в Хомсі

Обама попередив Асада про наслідки використання хімічної зброї

США втрутяться в сирійський конфлікт, якщо Дамаск застосує хімічну зброю