США розширили санкційний "список Магнітського"

02 лютого 00:35

До списку додали ще 5 осіб - представників силових структур РФ.

 


Міністерство фінансів США включило в санкційний "список Магнітського" ще п'ять імен.

Як повідомляє "Російська служба ВВС", відповідну заяву опубліковано на сайті Мінфіну США.

Наголошується, що в списку тепер фігурує екс-заступник очільника Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації Олексій Анічин - уродженець Севастополя. Примітно, що американська сторона в своєму повідомленні називає його громадянином України. Анічин обіймав посаду заступника голови МВС РФ до червня 2011 року.

Також до списку додали слідчих МВС Бориса Кибиса і Олега Уржумцева, главу управління Слідчого комітету Росії Павла Лапшова, а також Євгенія Антонова.

Напередодні ЗМІ повідомили, що головного свідка у "справі Магнітського" - Олександра Перепеличного - отруїли рідкісною отрутою.

"Список Магнітського" (також закон Магнітського) прийнятий в США в грудні 2012 року. Він вводить персональні санкції проти осіб, винних у порушенні прав людини та принципу верховенства права в Росії. Названий в пам'ять померлого у в'язниці адвоката Сергія Магнітського. Спочатку його фігурантами стали особи, причетні до вбивства правозахисника.

Нагадаємо, 37-річний юрист інвестиційного фонду Hermitage Capital Магнітський, що звинувачувався за статтею 199 КК РФ (ухилення від сплати податків), помер 16 листопада 2009 року в СІЗО "Матроська тиша". Комплексна судмедекспертиза встановила, що причиною смерті аудитора стало поєднання декількох захворювань, а також недоліки в наданні медичної допомоги та несвоєчасна діагностика захворювань. Смерть юриста викликала широкий суспільний резонанс.