США продовжили на рік термін дії односторонніх санкцій проти Ірану

12 березня 22:23

Санкції, що введені при адміністрації президента Біла Клінтона 15 березня 1995 року і поновлюються щороку, забороняють американським компаніям проводити практично всі фінансово-економічні операції з Тегераном, у тому числі брати участь в розробці нафтогазових родовищ.

 

Президент США Барак Обама оголосив про продовження ще на один рік терміну дії односторонніх економічних санкцій щодо Ірану. Про це йдеться в поширеному сьогодні повідомленні, направленому президентом в американський Конгрес.

"Криза у відносинах між Сполученими Штатами та Іраном, що виникла в результаті дій уряду Ірану, досі не вирішена", - підкреслюється в документі.

За словами Обами, "дії і політика уряду ІРІ суперечать інтересам Сполучених Штатів в регіоні і продовжують нести надзвичайну і виняткову загрозу національній безпеці, зовнішній політиці і економіці США". У зв'язку з цим президент визнав необхідним "залишити чинними всеосяжні санкції проти Ірану для боротьби з загрозою безпеці США, говориться в повідомленні.

Санкції, що введені при адміністрації президента Біла Клінтона 15 березня 1995 року і поновлюються щороку, забороняють американським компаніям проводити практично всі фінансово-економічні операції з Тегераном, у тому числі брати участь в розробці нафтогазових родовищ. В той же час підприємствам США дозволяється експортувати в Іран продукцію сільського господарства і медичні препарати та імпортувати звідти ікру, горіхи і килими.

Вашингтон звинувачує Тегеран в тому, що під приводом дослідження мирного атома Іран насправді розробляє ядерну зброю. Влада ІРІ заперечує ці звинувачення, заявляючи, що іранська ядерна програма носить виключно мирний характер. !zn

Читайте також:

Американське командування заявило, що санкції не зупиняють ядерну програму Ірану

Переговори "шістки" з Іраном зрушилися з мертвої точки: призначена нова зустріч

Пхеньян продав Тегерану можливість спостерігати за ядерним випробуванням за мільйони доларів

Іран запідозрили в наданні допомоги КНДР в модернізації ракетного полігону