США потрібен підхід до Китаю для приборкання КНДР - The Economist

21 квiтня 15:43

Китай не хоче, щоб американські солдати опинилися біля його кордонів, і Вашингтону доведеться переконати, що це не входить і в його інтереси.

 

Попри всю ексцентричність, диктатор КНДР Кін Чен Ин поводиться раціонально. Він пам'ятає про досвід лівійського лідера Муаммара Кадаффі, який відмовився від ядерної програми у обмін на хороші відносини з Заходом, а потім поплатився за це життям.

Про це пише The Economist, додаючи, що північнокорейський правитель розглядає ядерну зброю як гарантію виживання свого режиму, попри те, що було б справжнім самогубством застосувати її. У президента США Дональда Трампа немає можливості переконати Кім Чен Ина змінити свою точку зору. Економічні санкції, які можуть боляче вдарити по простим північним корейцям, навіть не зіпсують настрій їхньому диктатору. Кібератаки можуть сповільнити ядерну програму КНДР, але не зупинять її. Америка може розв'язати корейську головоломку лише з допомогою Китаю.

У Пекіна є важелі впливу на Кім Чен Ина. Адже 85% північнокорейської зовнішньої торгівлі припалає на китайський ринок. Крім того, нафту "комуністична монархія" теж отримує з Китаю. Але інтереси Пекіна не такі, як у Вашингтона.

"Північна Корея для нього - союзник. Китайським лідерам не подобається режим Кіма, але вони не хочуть його падіння і об'єднання Північної Кореї з демократичним Півднем за німецьким сценарієм. Китай боїться, що це буде означати втрату цінного буферу. В Південній Кореї базуються 28,5 тисяч солдатів США. І Китай не хоче, щоб вони раптом опинилися біля його кордонів", - йдеться в статті.

Щоб стримати КНДР і вести успішну зовнішню політику більш широко, Трампу доведеться навчитися говорити з Китаєм. Укладати угоди - його інстинкт. Минулого тижня він написав на Twitter, що сказав лідеру Китаю Си Цзиньпіну про те, що "торговельна угода з США буде значно кращою для сторін, якщо вирішити проблему Північної Кореї". Пізніше він також пояснив своє рішення не оголошувати Китай "маніпулятором валют" в обмін на допомогу з північнокорейським питанням. Відмова від погроз щодо валюти - це правильна політика, але підхід Трампа до політики як до якогось обміну - ні.

Китай залюбки поділив би світ на сфери впливу, лишивши право за великими державами домінувати в своїх регіонах і користуватися торговельними привілеями в інших місцях. Америка ж тривалий час була на сторожі заснованого на правилах світового порядку, яким можуть користуватися всі країни: великі і малі, - і який забезпечував мир і економічне зростання у світі з 1945-го року. Вірогідна зневага Трампа до такого порядку тривожить. Адже світ може стати більш небезпечним місцем, якщо Америка раптом дозволить Китаю порушувати правила у обмін на допомогу у вирішенні тих чи інших проблем. Кращою відповіддю на підйом Китаю стали б зусилля США зі зміцнення заснованого на правилах світового порядку, після яких Пекін можна було з запросити приєднатися до нього. Однак, не схоже, щоб Трамп збирався це зробити.

Тому найбільша надія поки покладається на дипломатів, які можуть переконати Китай, що приборкання Північної Кореї входить у його інтереси. Тож для початку потрібно говорити про саму КНДР, а не про юань чи американські робочі місця.

Китаю не піде на користь, якщо Пхеньян дестабілізує Далекий Схід чи почне регіональну гонку озброєнь, змусивши лідерів Японії і Південої Кореї будувати свої ядерні арсенали. Трамп повинен запевнити союзників у Сеулі і Токіо, що вони під захистом "Дядька Сема". Але йому також доведеться мати справу із тривогами Китаю.

Зрештою, йому потрібно дати зрозуміти, що замороження і згортання північнокорейської ядерної програми - це мета США, а не зміна режиму. Також Трамп може дати гарантії Китаю, що в разі об'єданння КНДР з Південною Кореєю американські війська лишаються на своїх нинішніх позиціях на півдні. Пекіну нехочеться визнавати можливість завршення династії Кімів, але такі процеси не можливо спланувати.

Нагадаємо, у ніч на 16 квітня у КНДР відбулися невдалі випробування балістичної ракети. Спроба ракетного запуску була зроблена на наступний день після того, як у Північній Кореї пройшов військовий парад, присвячений 105-ій річниці з дня народження засновника КНДР Кім Ір Сена. На параді вперше були показані балістичні ракети підводних човнів (БРПЧ) Pukkuksong-2.

Раніше влада КНДР заявила, що у відповідь на наближення ударної групи американського флоту, яку США направили до Корейського півострова, будуть захищати себе "потужною силою зброї". До складу ударної групи, що рухається до півострову, входить авіаносець та інші військові кораблі. Тихоокеанське командування США заявляє, що група спрямована для підтримки готовності в регіоні.

Як повідомлялося, адміністрація Дональда Трампа обмірковує розширення політичного та економічного тиску на Північну Корею.