США готові завдати превентивного удару по Північній Кореї

08 лютого 10:09

Влада Сполучених Штатів може повернути КНДР у чорний список країн, які спонсорують тероризм.

 

США не виключають можливості завдання превентивного удару по КНДР, заявила офіційний представник Держдепартаменту Вікторія Нуланд.

"Ми нічого не знімаємо з порядку денного", - сказала дипломат на брифінгу у відповідь на питання про можливість такого спільного з Південною Кореєю кроку щодо Пхеньяну.

При цьому Нуланд підкреслила, що у першу чергу США збираються дотримуватися шляху, наміченого резолюцією Ради безпеки ООН, яка передбачає нарощування економічного тиску в разі, якщо Північна Корея не змінить свій курс.

- У КНДР показали ролик про те, що залишиться від США після ракетного удару

Крім того, уряд США розглядає можливість повернути КНДР у чорний список країн, які спонсорують тероризм, передало японське інформаційне агентство Kyodo News, посилаючись на неназване джерело в американському уряді.

Нуланд, відповідаючи на це питання на брифінгу, розділила проблеми тероризму і ядерних випробувань, підкресливши, що одне не випливає з іншого.

"Можливе включення КНДР у список країн-терористів пов'язане з її терористичною діяльністю. Питання ядерних випробувань обговорюється в процесі переговорів між країнами "шістки", - зазначила вона.

У список країн-терористів США зараз входять Куба, Єгипет, Іран і Сирія. На них направлено суворі економічні та фінансові санкції. Північна Корея була виключена зі списку в 2008 році, у тому числі на тлі прогресу на шестисторонніх переговорах.

Нагадаємо, у січні 2013 року у відповідь на резолюцію РБ ООН (засуджує Пхеньян за запуск супутника у грудні) КНДР оголосила про готовність провести "ядерні випробування високого рівня".

За даними південнокорейської преси, північнокорейський лідер Кім Чен Ин вже віддав наказ завершити приготування до ядерного випробування і провести його найближчим часом.

США розцінили погрози влади КНДР як провокацію і попередили, що продовження такої діяльності буде мати для Пхеньяну серйозні наслідки. !zn

Читайте також:

КНДР пригрозила Заходу більш жорсткими заходами, ніж ядерні випробування

Знімки з супутника підтвердили готовність до ядерних випробувань КНДР

Лідер КНДР віддав наказ готуватися до ядерного випробування, у країні введено воєнний стан

Глава Google відвідав КНДР із закликом розвивати інтернет замість ракет