Спецслужби США знали про Царнаєва-старшого за рік до терактів, але не вжили ніяких дій

25 квiтня 07:52

Росіяни попереджали США, що Тамерлан Царнаєв є терористом, проте американські спецслужби не знайшли ніяких доказів цього, і справу було закрито.

 

ФБР і ЦРУ знали про підозрюваного в організації вибухів на марафоні у Бостоні Тамерлана Царнаєва принаймні за рік до нападу, але жодна з організацій не зробила жодних дій після первинних запитів.

Раніше Росія зв'язувалася з обома американськими агентствами і висловила побоювання, що Царнаєв розглядається як все більш радикальний ісламіст, який, можливо, планує здійснити напад на російській території.

То оскільки ФБР не зміг знайти свідоцтв того, що Царнаєв несе США безпосередню загрозу, справу було закрито. ЦРУ помістило ім'я Царнаєва в список особливого контролю.

Раніше повідомлялося про те, що перший допит Джохара Царнаєва пролив світло на причини, що штовхнули братів на здійснення теракту.

Нагадаємо, перший допит Царнаєва-молодшого був проведений в госпіталі, куди він у важкому стані був доставлений після майже доби поліцейської облоги. Нині вже обвинувачений - у використанні зброї масового знищення - відповідав на запитання правоохоронців письмово, бо травма горла не дозволяє йому говорити. У разі визнання Царнаєва винним, його чекає довічне ув'язнення або навіть страта.

Раніше повідомлялося про те, що теракт на фініші міжнародного марафону у Бостоні стався 15 квітня. В результаті двох вибухів загинули три людини, понад 180 отримали поранення.

Один з підозрюваних, Тамерлан Царнаєв, загинув під час перестрілки з поліцією. Його молодший брат Джохар отримав поранення і згодом був затриманий. Зараз він знаходиться в лікарні у важкому стані.

Брати Царнаєви мають чеченське коріння, але народилися в Киргизії, потім протягом декількох місяців жили в Дагестані. На відміну від свого брата, Джохар Царнаєв є громадянином США. !zn

Читайте також:

Бостонський теракт був помстою Царнаєвих за війни в Іраку і Афганістані

Нові подробиці справи Царнаєвих: останній дзвінок старшого і "перше слово" молодшого

Царнаєв-молодший звинуватив у теракті вбитого брата

Джохару Царнаєву пред'явлено звинувачення: йому може загрожувати страта

Росія 2 роки тому попереджала спецслужби США про "небезпеку", що виходить від Царнаєва