Спецслужби РФ і Сирії полюють за головою вбивці пілота Су-24 - ЗМІ

29 сiчня 09:02

Захоплення Челіка було однією з головних цілей наступу сирійської армії в провінції Латакія, пише видання The Independent.

 

Повітряно-космічні сили Росії і сирійська армія організували полювання на Альпарслана Челіка, який заявив про вбивство пілота збитого турецькими ВПС Су-24. Про це повідомляє британське видання The Independent.

Як стверджує газета, захоплення Челіка було однією з головних цілей наступу сирійської армії в провінції Латакія, в результаті якого був захоплений ряд ключових населених пунктів, у тому числі Ар-Рабіа, де, як передбачалося, міг ховатися бойовик.

28 січня Челік з'явився на похоронах керівника бюро Націоналістичної партії Туреччини Ібрагіма Кучука, убитого при бомбардуванні селища сирійських туркменів в Сирії, повідомляє турецька газета Hurriiyet. Журналістам він заявив, що повернеться до Сирії, щоб боротися з терористичним угрупуванням "Ісламська держава".

Челік - син екс-мера міста Кебан, обраного на посаду від ультраправих націоналістів, веде активну діяльність у бойовому молодіжному крилі націоналістичної організації "Сірі вовки". У грудні 2015 року посол Росії в Туреччині Андрій Карлов зажадав від турецької влади видати Челіка. Також було випущено офіційну заяву російського МЗС - у ній говорилося, що Москва вимагає від Анкари "невідкладних заходів з затримання Челіка і його сподвижників". Туреччина вимогу російського зовнішньополітичного відомства залишила без відповіді.

Раніше Альпарслан Челік стверджував, що вбив російського пілота Олега Пєшкова, тому що російські літаки скидають бомби на туркменів.

24 листопада 2015 року турецькі винищувачі збили Су-24 зі складу російської авіагрупи, задіяної в Сирії в операції проти "Ісламської держави". Пілот Олег Пєшков і штурман Костянтин Мурахтін катапультувалися, проте командир екіпажу був убитий вогнем з землі, а штурмана в результаті врятували. Незабаром з'явилося відео, на якому Челік заявив, що він і його бійці відкрили вогонь.

В ході інциденту турецька сторона заявила, що борт, який потрапив на територію Туреччини і не відповідав на запити, залишаючись невідомим для них і, як вони припустили, небезпечним. У РФ зазначили, що літак знаходився виключно над територією Сирії, де брав участь в операції проти терористів "Ісламської держави". У відповідь в Туреччині вказали, що в даному регіоні Сирії немає ділянок, які б контролювалися бойовиками, і що Росія бомбардує опозиційно налаштованих до президента Сирії Башара Асада сирійських туркменів (туркоманів) - ця народність етнічно близька до турків.

Після події відносини між Анкарою і Москвою різко загострилися. Росія ввела санкції проти Туреччини в різних галузях. 1 січня 2016 року набрала чинності заборона на ввезення деяких видів сільськогосподарської сировини та продовольства з цієї країни. Крім того, передбачено скасування безвізового режиму.

Санкційна політика в першу чергу завдала шкоди спільним російсько-турецьким проектам в галузі будівництва, архітектурного та інженерно-технічного проектування, турбізнесу і готельної справи.

Також антитурецькі санкції можуть бути поширені на деревообробку, навчання пілотів і держзамовлення у всіх галузях. Росія має намір заборонити ввезення 70-80% товарів легкої промисловості з Туреччини. Тепер Анкара готує скаргу в СОТ.

У той же час у Москві ставлять ряд умов для відновлення відносин між державами. Одними з головних вимог називаються принесення Туреччиною офіційних вибачень, виплата компенсації за збитий бомбардувальник і покарання винних. Втім, у Туреччині відразу заявили, що не мають наміру це робити.