Сьогодні ВПС Бельгії почнуть охороняти небо над країнами Балтії

06 сiчня 03:34

Військова авіація Бельгії змінить контингент ВПС Німеччини в Естонії.

 

У середу, 6 грудня, на авіабазі Емарі під Таллінном пройде урочиста церемонія передачі місії з охорони повітряного простору над країнами Балтії винищувачам ВПС Бельгії, повідомляє Міноборони Естонії.

Чотири бельгійських винищувачі F-16 змінять контингент ВПС Німеччини з чотирма винищувачів Eurofighter Typhoon, які охороняли повітряний простір над країнами Балтії з 25 серпня.

Країни Балтії не мають літаків, які придатні для повітряного патрулювання, тому з квітня 2004 року (після їх вступу в НАТО) охороною повітряного простору займаються в порядку ротації літаки країн Альянсу, що базуються в Литві на аеродромі Зокняй в п'яти кілометрах від Шауляя. Авіабаза Емарі з 2014 року стала додатковим майданчиком для розміщення літаків НАТО.

Військова активність збройних сил Росії в Європі послідувала за анексією Криму і початком збройного конфлікту в Україні, так як країни ЄС і НАТО висловили підтримку Україні.

Згідно з даними НАТО, в 2014 році літаки НАТО піднімалися в повітря на перехоплення російських літаків в три рази частіше, ніж роком раніше. У 2015 році "брязкання зброєю" біля кордонів НАТО з боку РФ не припинилося - країни Північної Європи регулярно повідомляють про провокації російських військових літаків.

Тому Латвія, Литва та Естонія прийняли рішення посилити військову співпрацю і збільшити фінансування повітряної поліції НАТО в три рази.

Крім того, в НАТО за півроку нарахували 250 перехоплень російських літаків над Європою. Це найбільша кількість за аналогічний період з моменту закінчення холодної війни.