Сирійські повстанці оголосили про взяття "столиці Євфрату" і знесли пам'ятник батькові Асада

05 березня 12:46

Якщо інформація про захоплення повстанцями міста Ракка підтвердиться, столиця провінції вперше опиниться цілком у руках опозиції.

 

Сирійські повстанці оголосили про захоплення міста Ракка, провінційного центру, розташованого за 160 кілометрів на схід від Алеппо.

Повідомлення про "звільнення" міста від урядових військ з'явилися на опозиційних сайтах і у Facebook. На підтвердження було розміщено відеозапис того, як натовп зніс бронзовий пам'ятник покійному екс-президентові Сирії і батьку нинішнього глави країни Хафезу Асаду в центрі міста, поваливши його мотузками і розбивши кирками й іншими інструментами.

Сирійська наглядова рада з прав людини, що базується у Великобританії, підтвердила, що під контролем повстанців знаходиться "велика частина" Ракки.

Однак урядові ЗМІ Сирії поки повідомляють, що "доблесні сирійські військовослужбовці зуміли зупинити просування сил ворога і завдали їм втрат. За словами очевидців, перестрілки йдуть в центрі міста, групи людей підпалюють урядові будівлі і поліцейські дільниці.

Якщо інформація про взяття міста підтвердиться, Ракка стане першим з адміністративних центрів сирійських провінцій, що цілком опинилося в руках опозиції.

досі повстанцям вдавалося захопити лише окремі райони, у тому числі в Алеппо, Хомсе, Дейр ель-Зуре, а також в передмісті сирійській столиці Дамаску. Крім цього, опозиція контролює великі території в сільській місцевості, в основному на півночі Сирії.

До останнього часу "столиця Євфрату", як називають Ракку, залишалася одним з найбільш тихих куточків Сирії. Туди перемістилися сім'ї біженців з інших регіонів країни в розрахунку, що війна не докотиться до північно-східних меж країни. В результаті, населення півмільйонного міста зросло в даний час до 800 тисяч осіб.

Нагадаємо, громадянська війна у Сирії між владою і озброєною опозицією не припиняється з березня 2011 року. За останніми даними ООН, за цей час у країні загинули близько 70 тисяч людей. Влада Сирії заявляє, що стикається з опором добре озброєних бойовиків, яким надається підтримка ззовні. !zn

Читайте також:

Чеченці, що воюють у Сирії, пообіцяли джихад і російською попросили грошей

Серія вибухів у Дамаску: десятки загиблих, пошкоджено російське посольство

Комісія ООН щодо Сирії склала таємний список винних у масових вбивствах

Сирійські повстанці захопили найбільшу в країні ГЕС