Сирійська опозиція відкрила своє перше посольство за кордоном

27 березня 17:23

Ліга арабських держав формально відмовилася вважати Башара Асада президентом Сирії. Катар віддав сирійській опозиції посольство, що раніше належало офіційному Дамаску.

 

Сирійська опозиційна коаліція, яку Ліга арабських держав (ЛАД) визнала єдиним законним представником народу Сирії, відкрила в Катарі своє перше іноземне посольство.

Урочиста церемонія відкриття відбулася у катарській столиці Досі, де на день раніше проходив саміт ЛАД. У ній взяли участь не тільки сирійські і катарські представники, але і посли з багатьох арабських і західних країн.

Під національні гімни Катару і Сирії над будівлею посольства був піднятий новий сирійський прапор із зеленою верхньою смугою і трьома червоними зірками замість старого, на якому верхня смуга була червоною, а зірки зеленими, причому тільки дві.

Стрічку на вході в будівлю перерізали міністр закордонних справ Катару Халід аль-Атія і глава сирійської коаліції Муаз аль-Хатіб.

Зазначимо, що влада Катару передала в розпорядження "перехідного уряду" сирійської опозиції приміщення посольства, в якому раніше були представники офіційного Дамаску. Що сталося з колишнім персоналом дипломатичної місії, не повідомляється.

26 березня на саміті ЛАД в Досі сирійській опозиції було надано місце влади Сирії в цій організації. Ліга прийняла рішення визнати Сирійську національну коаліцію єдиним законним представником сирійського народу.

Таким чином, арабські держави формально відмовилися вважати Башара Асада президентом Сирії, а його режим - законною владою.

Російське керівництво, що послідовно захищає Асада на міжнародній арені, виступило з різкою критикою цього рішення. Москву підтримав Тегеран, який назвав це рішення "відкриттям небезпечного прецеденту".

Катар і переважна більшість інших арабських країн у сирійському конфлікті підтримують повстанців-сунітів. Нейтралітет у цій війні намагаються зберегти лише Ліван і Ірак, де, як і в Сирії, у владі перебувають шиїти, але значна частина населення сповідує суннітську версію ісламу. !zn

Читайте також:

Сили НАТО готові повторити в Сирії лівійський сценарій

Перехідний уряд повстанців Сирії очолив менеджер зі США

Ізраїльська розвідка констатувала розпад Сирії

Франція і Великобританія почнуть озброювати сирійських повстанців навіть без схвалення ЄС