Серія вибухів у Дамаску: десятки загиблих, пошкоджено російське посольство

21 лютого 15:42

Замінований автомобіль вибухнув біля посольства Росії у центрі сирійської столиці. Загинули понад 30 людей, близько 200 поранені, десятки машин згоріли.

 

Серія вибухів сталася у центрі сирійської столиці Дамаску. Один з замінованих автомобілів вибухнув біля посольства Росії і резиденції правлячої партії "Аль-Баас".

За попередніми даними, жертвами теракту стали більше 30 людей, близько 200 отримали поранення. Як передає сирійське агентство SANA, більшість загиблих і постраждалих - мирні жителі: перехожі, водії сусідніх машин і школярі.

Ніхто із співробітників російського дипломатичного відомства не постраждав, але вибуховою хвилею в будинку вибито шибки.

- Чеченці, що воюють у Сирії, пообіцяли джихад і російською попросили грошей (ВІДЕО)

Дані про 31 загиблого і 70 поранених підтверджує Сирійська наглядова рада з прав людини, яка базується в Лондоні. За словами правозахисників, які посилаються на своїх інформаторів в Дамаску, вибухи були такої сили, що автомобілі в радіусі 300 метрів отримали серйозні пошкодження.

Дані інших опозиційних груп інші: вони говорять про 40 загиблих і не менш ніж 70 серйозно поранених.

Сирійське телебачення показало кадри, на яких видно тіла жертв, 17 згорілих і близько 40 знівечених вибухом автомобілів. За повідомленнями ЗМІ, поліція затримала ще одного потенційного терориста-смертника, який не встиг привести вибуховий пристрій у дію. В його машині було виявлено п'ять бомб, у тому числі 300-кілограмову.

Незабаром сталися три нові вибухи. Теракти сталися на площі Революції, у районі Рухеддін, Барза, а також і площі Сабі-Бахрат.

Терористичні акти в Дамаску, незважаючи на дворічну громадянську війну в Сирії, трапляються нечасто.

У липні у результаті теракту в столиці загинув міністр оборони Сирії Дауд Раджиха, ще ряд високопоставлених чиновників загинули або отримали важкі поранення. А в березні минулого року у центрі Дамаску два теракти були здійснені неподалік від штаб-квартир органів держбезпеки. Тоді загинули 27 людей, а поранення отримали 97.

"Місто живе за дуже жорсткими правилами. Люди, які приїжджають до нас з Дамаску, розповідають, як багато КПП знаходиться в межах міста, на виїздах у передмістя і в різних місцях, особливо біля штаб-квартири "Аль-Баас", органів безпеки і президентського палацу", - розповів кореспондент Al Jazeera.

Відзначимо, що в день нових терактів у Дамаску сирійська озброєна опозиція офіційно оголосила, що не готова вести переговори з владою, якщо президент Башар Асад не піде у відставку. !zn

Читайте також:

Футболіст збірної Сирії загинув на стадіоні під мінометним обстрілом

Комісія ООН щодо Сирії склала таємний список винних у масових вбивствах

Ізраїль викрив сирійську владу в обмані: військовий центр під Дамаском не розбомблений

Понад 80 людей загинули при вибухах в сирійському університеті