Серія терактів і війна з поліцією в Іраку: 18 вибухів, 31 загиблий, більше 200 поранених

15 квiтня 14:12

У результаті серії вибухів, які пролунали відразу у п'яти іракських містах, постраждали більше двохсот осіб.

 

Велика серія терактів сталася в Іраку, у результаті щонайменше 31 людина загинула, понад 200 поранені. Вибухи прогриміли у Багдаді, Ель-Фаллуджі, Кіркуку, Тікріті, Туз Хурмату. Метою багатьох нападів стали поліцейські дільниці та їхні співробітники.

У Багдаді бомба розірвалася в центральному торговому районі Каррада. Очевидці повідомляють, що у довколишніх будинках розбито скло і вітрини, безліч торгових прилавків перевернуто і пофарбовано кров'ю загиблих і поранених. Також прогриміли вибухи у декількох інших районах. Тільки один вибух машини біля автобусної зупинки забрав життя десяти людей.

Reuters з посиланням на джерело у поліції повідомляє про ще два вибухи, що пролунали на контрольно-пропускному пункті у столичному міжнародному аеропорту, там загинули двоє, 17 людей отримали поранення різного ступеня тяжкості. Там були підірвані два автомобіля, вони наблизилися до входу в аеропорт і потім вибухнули прямо у той час, коли поліцейські вели пошуки закладеної вибухівки.

У багатому на нафту місті Кіркуку, розташованому за 290 км від Багдада, терористи-смертники підірвали шість автомобілів. Дев'ять людей загинули, поранені кілька десятків. Ще три вибухи прогриміли у трьох районах міста. На додаток до вибухів бойовики стріляли з пістолетів з глушниками, убитий один поліцейський. AFP зазначає, що шість автомобілів вибухнули в Багдаді.

Найбільша трагедія сталася у Туз Хурмату на півночі країни - там розірвалися чотири бомби, загинули п'ять поліцейських і 67 людей постраждали. Злетіли у повітря три начинених вибухівкою автомашини з бойовиками-смертниками. Ще два вибухові пристрої спрацювали неподалік від мечеті аль-Ваххаб в центрі міста. Вибухи пролунали також у колишній "цитаделі" "Аль-Каїди" Баакубі і рідному місті Саддама Хуссейна Тікріті.

Всього у понеділок в Іраку пролунали 18 вибухів, всі вони сталися під час ранкової години пік. Поки жодне з терористичних угрупувань не узяло на себе відповідальність за події атаки, однак влада повідомляє, що "почерк" декількох практично одночасних терактів вказує на причетність до вибухів "Аль-Каїди".

Нагадаємо, Ірак вже кілька місяців переживає гостру політичну кризу. Країна готується до проведення перших після виведення американських військ виборів в провінційні органи законодавчої влади, які призначені на 20 квітня. У цих умовах в країні останнім часом різко зросла кількість випадків насильства. За наявними даними, не менше 14 кандидатів були вбиті з початку року.

6 квітня теракт стався у місті Баакубі під час виборчого мітингу одного з кандидатів, у результаті загинули 25 людей, 60 отримали поранення. Тоді терорист спочатку кинув гранату у натовп, а потім - привів у дію закріплену на собі бомбу. 2 квітня група бойовиків напала на найбільше у країні газове родовище Аккас, у результаті було вбито і викрадено кількох фахівців. !zn

Читайте також:

Війна в Іраку обійшлася США у два трильйони доларів

Десятиліття війни в Іраку відзначили "змовою мовчання" у США і терактами в Багдаді

Російські ЗМІ звинуватили Україну та США у зриві збройового контракту з Іраком на 2 млрд