Сенат Італії очолить борець з мафією

17 березня 12:53

Спікером верхньої палати парламенту Італії став П'єтро Грассо, представник Демократичної партії. Нижню палату очолить Лаура Болдріні, яка є членом партії "Ліві, екологія, свобода".

 

Колишній керівник Національного управління по боротьбі з мафією, член Демократичної партії П'єтро Грассо обраний головою Сенату Італії. Цей пост є другим у державній ієрархії республіки після президентського поста.

За Грассо віддали голоси 137 сенаторів з 313 в ході "другого туру" голосування, в якому також брав участь кандидат від правого центра Ренато Скіфані. Він отримав 117 голосів членів коаліції Сильвіо Берлусконі, від якої висувався.

Спікером нижньої палати раніше було обрано Лауру Болдріні. Вона є членом партії "Ліві, екологія, свобода", що входить до складу лівоцентристської коаліції, яка перемогла на виборах 24-25 лютого.

За Болдріні проголосувало 327 депутатів за необхідного кворумі в 310 голосів. Фактично, це вся коаліція, яка отримала "премію більшості". При цьому за кандидата від "Руху 5 зірок" коміка і блогера Беппе Грілло віддали голоси 108 депутатів.

Болдріні має великий досвід роботи в міжнародних організаціях ООН, зокрема, у Продовольчій та сільськогосподарській організації (ФАО). З 1998 по 2012 рік вона була прес-секретарем Верховного комісара ООН у справах біженців. Займалася гуманітарними питаннями в кризових регіонах: колишній Югославії, Афганістані, Пакистані, Іраку, Ірані, Пакистані, на Кавказі, в Анголі, Руанді і Судані.

Таким чином представники лівого центру отримали другий і третій за важливістю пости в ієрархії управління державою. Хоча вони перемогли і в останніх турах голосування, коли, як передбачено італійським законодавством, для перемоги достатньо простої більшості голосів.

У сенаті ні в одній коаліції немає більшості, що значно ускладнює процес формування майбутнього уряду. У лівого центру в сенаті всього 123 місця. 137 голосів, відданих за Грассо, свідчать про те, що його підтримали деякі члени "Руху 5 зірок", які раніше заявили про відмову встати на сторону будь-якого кандидата. Фракція "З Монті в ім'я Італії" оголосила, що голосувала порожніми бюлетенями. !zn

Читайте також:

FEMEN влаштували акцію протесту на дільниці, де голосував Берлусконі

Берлусконі вважає Путіна кращим політиком у світі

Європа вступає в нову фазу боротьби з кризою

На парламентських виборах в Італії лідирують лівоцентристи