Саакашвілі відмовився допомагати "антидержавницькому" розслідуванню війни з Росією

12 квiтня 12:16

Михайло Саакашвілі обурився звинуваченнями, які висунув новий прем'єр Грузії, і розкритикував його за "проросійську" позицію.

 

Президент Грузії Михайло Саакашвілі відмовився співпрацювати зі слідством з вивчення дій колишньої влади під час серпневої війни з Росією в 2008 році.

"Я не збираюся співпрацювати з антидержавним слідством, мета якого - порушення державності Грузії і ці дії прямо спрямовані проти нашої територіальної цілісності", - заявив Саакашвілі під час робочого візиту до Польщі.

Він також розкритикував прем'єр-міністра Бідзіну Іванішвілі за "проросійську" позицію в цьому питанні.

Саакашвілі зазначив, що "ніхто з офіційних осіб не звинувачував Грузію в ініціюванні війни, крім росіян і покійного Уго Чавеса". "До їхніх лав приєдналася ще одна офіційна особа (Іванішвілі)... Агресором проти Грузії завжди називалася Росія... А прем'єр-міністр напередодні прямо звинуватив грузинські збройні сили у початку війни", - заявив він.

Раніше Іванішвілі заявив, що в серпні 2008 року "тодішнє керівництво країни на чолі з президентом вчинили не зовсім адекватно.

Іванішвілі зазначив, що "грузинський народ досі не знає правди про війну" і не виключив, що на допит про причини грузино-російського військового конфлікту може бути викликаний Саакашвілі.

- Нова влада Грузії повторно розслідує війну з Росією і допитає Саакашвілі

Міністр оборони Грузії Іраклій Аласанія, зі свого боку, повідомив про створення спецкомісії з вивчення дій колишнього уряду під час війни 08.08.08. При цьому він підкреслив, що ніхто ніколи не ставив під сумнів те, що війну розпочала Росія. Проте "деякі політичні рішення" колишнього керівництва країни викликають зараз питання.

Нагадаємо, після військового конфлікту, що мав місце у серпні 2008 року, Росія визнала незалежність самопроголошених республік Південної Осетії й Абхазії, які фактично є грузинською територією.

Через місяць після закінчення війни у грузинському парламенті вже створювалася комісія з вивчення її причин. Тоді комісія прийшла до висновку, що Росія кілька місяців планувала напад на Грузію.

Російська інтерпретація тих подій в корені відрізняється від грузинської: у Москві неодноразово заявляли, що саме Грузія почала агресію проти Південної Осетії. !zn

Читайте також:

Грузія не боїться військових маневрів Росії, але теж готує масштабні навчання

Саакашвілі схвалив обмеження своїх повноважень

Грузія підтвердила курс на вступ до НАТО і ЄС, відклавши примирення з Росією