Розслідування справи про аварію "Булгарії" і загибель122 осіб завершено

11 лютого 09:38

"Булгарія" затонула через повну непридатність судна до плавання і неналежну підготовку екіпажу. До кримінальної відповідальності притягнуто п'ять людей.

 

Слідчий комітет Росії відзвітував про завершення розслідування кримінальної справи про аварію теплохода "Булгарія" у липні 2011 року, коли загинули 122 людини.

За версією слідства, призвели до трагедії дії п'ятьох обвинувачених - помічника капітана судна, суборендаря "Булгарії", експерта Російського морського регістра і двох співробітників Ространснагляду.

Їм висунуто звинувачення за статтями "надання послуг, що не відповідають вимогам безпеки життя і здоров'я споживачів", "порушення правил безпеки експлуатації внутрішнього водного транспорту", "порушення правил охорони праці", "зловживання посадовими повноваженнями".

Слідство вважає, що безпосередньою причиною затоплення теплохода став як технічний стан судна, так і невідповідний рівень підготовки екіпажу, а також неналежне виконання своїх обов'язків судновласником і посадовими особами контролюючих органів.

"У результаті катастрофи "Булгарії" врятувалися тільки 79 пасажирів і членів екіпажу. Напевно число врятованих життів могло бути більшим, якби не вчинок капітанів суховантажу "Арбат" і буксира "Дунайський 66" які пройшли повз людей, так і не надавши їм допомоги. Зі слів живих, це зломило їхню волю, у багатьох склалося відчуття, що вони нікому не потрібні. В даний час обидва капітана понесли заслужене покарання", - наголошується у повідомленні СКР.

Нагадаємо, катастрофа двопалубного дизель-електрохода "Булгарія" (побудованого ще в 1955 році у Чехословаччині) стала найбільшою катастрофою річкового транспорту в сучасній історії Росії.

"Булгарія" затонула 10 липня 2011 року під час грози у Куйбишевському водосховищі у Татарстані за три кілометри від берега. На судні в момент катастрофи знаходилася 201 особа, 122 з них загинули. !zn

Читайте також:

Капітан Costa Concordia стверджує, що випадково втік з потопаючого корабля

Троє турецьких рятувальників загинули при пошуку українських моряків із затонулого судна

Біля берегів Гонконгу пором зіштовхнувся з катером - 36 людей загинули (ВІДЕО)