Російський посол звинуватив Польщу у початку війни в Україні – Newsweek.pl

25 вересня 18:01

За словами дипломата, снайпери, які розстріляли "Небесну сотню" нібито були з Польщі.

 

Польща в часи Другої світової війни нібито співпрацювала з Третім рейхом, влаштувала Голокост, а тепер ще й винна у початку війни в Україні. І при цьому всьому продовжує "оббріхувати" бідну Росію.

В цьому переконує російський посол у Венесуелі Володимир Заємський у своїй статті для венесуельської газети Correo del Orinoco. Як повідомляє польська редакція Newsweek, дипломата з Росії дуже розлютила презентація польського фільму "Останній кореспондент", присвяченого подіям Другої світової війни. На прем'єрному показі в Каракасі польський посол Пьотр Качуба пригадав, що в 1939 році СРСР разом з нацистською Німеччиною разом розділили Польщу.

У відповідь на це посол РФ у своїй статті взявся пояснювати "правду" про тогочасні події і пригадувати "неймовірний героїзм радянських солдатів у війні проти Гітлера". Він наголосив, що визволення Польщі коштувало життя 600 тисяч червоноармійців. А поранення отримали ще мільйон.

"Вдячні люди це пам'ятають, а брехуни не звертають на це увагу, тому що завжди перекручують факти", - написав Заємський.

Далі він стверджує, що ніякого вторгнення СРСР в Польщу у вересні 1939 року нібито не було. А тогочасна Варшава сама співпрацювала з Адольфом Гітлером. Як доказ російський дипломат наводить Мюнхенський пакт, в якому йдеться про те, що Чехословаччина повинна задовольнити територіальні претензії Угорщини і Польщі. Однак, Польща не була стороною підписання цього документу і не обговорювала ні з ким його умови.

Поділ Польщі посол Росії заперечує, стверджуючи, що СРСР зайняв території Західної України, які Варшава включила до свого складу незаконно після Першої світової війни. Тому нібито це не можна називати вторгненням і захопленням території. Російський дипломат наголошує, що і сьогодні ці землі не входять в склад Польщі, і Варшава навіть не намагається їх собі повернути, "тому що знає, що вони їй ніколи не належали".

Але найгірше Заємський залишив на останок. Він стверджує, що саме Польща винна у Голокості.

"Загально відомий факт, що антисемітизм в Польщі був поширений в часи війни. І саме це призвело до смерті великої кількості поляків єврейського походження від рук своїх співвітчизників, так само як і з вини нацистів. Ця бійня правдиво показана в оскароносному фільмі "Іда", в якому змальована справжня історія про те, що Голокост був скоєний самими поляками", - наголосив російський посол.

В кінці статті Заємський навіть спробував звинуватити Польщу в початку нинішньої війни на Сході України. В своїй статті російський посол стверджує, що снайпери, які розстріляли "Небесну сотню", нібито "пройшли навчання у Польщі". При цьому він посилається на слова проросійського польського політика Яна Корвіна-Мікке, який насправді ніколи такого не говорив.

Читайте також: Проросійські терористи переписують історію Голодомору в Україні – NYT

Але російського посла це не хвилює. Він додає, що Корвін-Мікке, як представник польської політичної еліти, хотів би, щоб "Україна була незалежна, але слабка, щоб використати це на користь Польщі". Стаття російського посла - це не єдиний і далеко не рідкісний випадок, коли Росія намагається переписати історичні факти. Раніше видання Newsweek писало, що Путін перекручує історію і повертає в Росію "сталінізм".

Москва замовчує злочини НКВД і масові розстріли в 30-х роках, а також сталінські репресії, тому що сучасна Росія теж послуговується злочинними методами СРСР. З невигідних Кремлю дисидентів сьогодні знову "вибивають" зізнання у злочинах, яких вони не скоювали. Видання New York Times раніше писало, що Путін перетворив історію на політичну зброю проти Заходу. Пам'ятні дати Другої світової війни стали інструментом, щоб підігріти націоналізм в Росії і висловити свою неприязнь до лідерів Заходу. Також видання Time писало, що Росія переписує історію, щоб заплямувати Україну під час війни. Москва навіть спробувала звинуватити Україну в "геноциді" російськомовного населення на Сході країни.