Російський опозиціонер убив себе, не отримавши притулку в Нідерландах

18 сiчня 15:08

Фігурант "болотної справи" вчинив самогубство у Роттердамі. Його соратники вже провели паралель зі смертю Магнітського.

 

У центрі для біженців у Роттердамі (за іншим даними - у депортаційній в'язниці) покінчив із собою російський опозиціонер, активіст "Другой России" Олександр Долматов, якому Нідерланди відмовили у наданні політичного притулку.

Долматов виїхав із Росії в Амстердам влітку 2012 року через Україну, побоюючись арешту в рамках розслідування кримінальної справи про масові заворушення на Болотній площі.

Він попросив політичного притулку, проте отримав відмову. Незабаром суд повинен був прийняти рішення за апеляційною скаргою опозиціонера, але Долматов не дочекався остаточного рішення влади.

Соратники Долматова, активісти незареєстрованої партії "Другая Россия", вважають, що відповідальність за його смерть має нести влада Нідерландів.

Опозиціонери висловили обурення тим, що Долматову, колишньому конструктору одного з оборонних підприємств, відмовили в притулку і помістили в центр утримання біженців, де він перебував разом із вихідцями з країн "третього світу".

На їхню думку, такі "принижуючі" умови і відмова в притулку і стали причиною депресії та суїциду активіста.

"Влада Нідерландів знала всю ситуацію, не могла не знати, але притулок надають лише економічним біженцям", - сказав адвокат "Другой России" Євген Архипов.

У той же час повноважний міністр посольства Королівства Нідерландів у Росії Онно Елдеренбош повідомив журналістам, що знайдена передсмертна записка Долматова дає підстави вважати, що він покінчив із собою не за відмову надати йому притулок.

"Було знайдено лист його матері. Це особистий лист, про зміст якого ми не можемо повідомляти деталі. Але ми можемо сказати, що з листа стає очевидно: причиною його самогубства не була відмова у наданні йому притулку", - сказав дипломат.

За його словами, поліцією і лікарем проведено розслідування, яким підтверджується, що мова йде про самогубство.

"Я не здивуюся, що його підвели до написання цієї записки, змусивши проходити "сім кіл пекла". З боку нідерландської влади це лише незграбна спроба зберегти політкоректність", - прокоментував цю заяву Архипов.

Лідер "Другой России" Едуард Лімонов провів паралель між трагічною смертю Долматова у голландській в'язниці і загибеллю в 2009 році в російському СІЗО юриста Сергія Магнітського.

Випадок з Магнітським викликав широкий суспільний резонанс як у Росії, так і за кордоном, де в загибелі юриста звинуватили російських правоохоронців. Цей інцидент став приводом для цілої низки подій, у тому числі прийняття у США "акта Магнітського" і відповідного прийняття у Росії "закону Діми Яковлєва".

Довідка: Олександр Долматов працював провідним конструктором на закритому ракетному підприємстві ВАТ "Корпорація "Тактичне ракетне озброєння". Він з 2010 року брав участь в акціях "Стратегії-31", інших опозиційних акціях, у тому числі масових безладах грудня 2011 року.

Долматов був одним із перших опозиціонерів, які залишили Росію у зв'язку з розслідуванням "болотної справи" про події на Марші мільйонів у травні 2012 року.

Потім втік філолог і гей-активіст Олексій Кисельов, він попросив політичного притулку в Іспанії, Михайло Маглов з "Солідарності" попросив притулок у Верховному комісаріаті ООН у справах біженців в Києві. Туди ж попрямували ще двоє активістів "Другой России" - журналістка Дженні Курпен і її цивільний чоловік Олексій Дев'яткін.

Звинуваченими у "болотній справі" проходять 18 людей. Один з них, Максим Лузянин, який визнав свою провину, у листопаді був засуджений до 4,5 років позбавлення волі. !zn

Читайте також:

Медвєдєв назвав слідчих у справі про масові безлади на Болотній площі "козлами" (ВІДЕО)

Держдума Росії прийняла відповідь на "закон Магнітського", розширивши санкції на всі країни

Портрет Путіна намагалися спалити в Москві на "Марші проти негідників"

Свідчення Развозжаєва не є ключовими у переслідування опозиції в Росії