Російські військові кораблі через десятки років повернуться у Середземне море

25 лютого 13:55

Основу нового угрупування російських ВМФ повинні скласти кораблі Чорноморського флоту. Реалізації даного проекту перешкоджає Україна, не даючи згоди на оновлення складу ЧФ РФ.

 

Кораблі трьох флотів ВМФ Росії - Чорноморського, Північного і Балтійського - з 2015 року відновлять свою постійну присутність в Середземному морі.

"Опрацьовується питання створення до 2015 року нового оперативного об'єднання ВМФ у складі трьох кораблів флотів, кістяк якого складуть кораблі Чорноморського флоту. Прообразом цього міжфлотського угрупування стане 5-та Середземноморська ескадра радянського ВМФ", - повідомило ИТАР-ТАСС джерело в Генеральному штабі ВС РФ.

Нове оперативне об'єднання буде на постійній основі вирішувати планові і спонтанні бойові завдання на Середземноморському театрі військових дій, зокрема, відповідати на загрози з цього напрямку для національної та військової безпеки Росії", - зазначив він.

Джерело у Генштабі нагадало, що питання діяльності у Середземному морі за єдиним задумом і планом міжфлотсього угрупування кораблів були успішно відпрацьовані в ході проведених у січні в регіоні навчань ВМФ.

У той же час джерело визнало, що для реалізації цього міністерство оборони РФ має не пізніше, ніж за два-три роки, вирішити проблему оновлення корабельного складу Чорноморського флоту, чому досі перешкоджає Україна, і створити систему матеріально-технічного забезпечення сформованого оперативного об'єднання.

Співрозмовник також нагадав, що радянська 5-та Середземноморська ескадра при виконанні поставлених завдань використовувала пункт матеріально-технічного забезпечення ВМФ у сирійському порту Тартус. На сьогоднішній день ця база залишилася єдиним російським військово-морським об'єктом у далекому зарубіжжі.

Нагадаємо, раніше міністр оборони РФ Сергій Шойгу під час робочої поїздки на Чорноморський флот заявив, що "Військово-морський флот Росії здатний виконувати завдання в будь-яких районах Світового океану, важливих для національних інтересів Росії, таким районом в даний час є Середземне море". "Тут сконцентровані найбільш істотні загрози нашим національним інтересам", - підкреслив міністр.

5-та оперативна ескадра кораблів ВМФ СРСР вирішувала бойові завдання на Середземноморському театрі військових дій у період "холодної війни". Її основним противником був 6-й оперативний флот ВМС США. Ескадра була розформована 31 грудня 1992 року - через рік після розпаду Радянського Союзу. !zn

Читайте також:

Україна просить у Росії причал для свого єдиного підводного човна

Україна перешкоджає збільшенню військової сили Чорноморського флоту, - російський адмірал

Росія посилить Чорноморський флот шістьма підводними човнами