Росія здатна захопити Балтію за 36 годин, і НАТО нічого не вдіє – експерти

04 лютого 16:48

Альянсу бракує сил у Східній Європі, щоб захистити своїх найбільш уразливих членів.

 

Враховуючи нинішню розстановку сил, Росія може дуже швидко захопити Литву, Латвію і Естонію, попри їхнє членство в НАТО. За найбільш оптимістичним сценарієм, для того, щоб російські війська увійшли, приміром, в Таллінн, знадобиться 2,5 дні.

Такого висновку дійшли експерти аналітичної компанії RAND Corp. у своєму звіті щодо загроз з боку Росії і що треба зробити, щоб захистити країни-учасниці північноатлантичного військового блоку. Литва, Латвія і Естонія вочевидь найбільш уразливі країни Альянсу перед російською агресією. Перед усім, географія йде не на користь їхній безпеці. Вони оточені Росією, її союзником Білоруссю, Калінінградською областю і Балтійським морем. При цьому вони не мають спільних кордонів із жодним добре озброєним союзником по НАТО, який би міг оперативно перекинути сухопутні війська у раді нападу.

Географічну незручність також посилює той факт, що країни НАТО серйозно скоротили свої оборонні бюджети і чисельність армії. Таким чином Альянс у східноєвропейському регіоні поступається навіть у кількості військ перед Росією, що посилює шанси того, що Балтія може стати наступною жертвою російського авантюризму і реваншизму.

RAND Сorp. провела низку симуляцій у період з літа 2014 до весни 2015 року спільно з військовими і невійськовими експертами, намагаючись зрозуміти, що буде, якщо Росія нападе на Балтію.

Вони дійшли висновку, що НАТО не може успішно захистити своїх найменш захищених членів. У кращому випадку російські війська досягнуть околиць столиць Риги чи Таллінна за 60 годин. У разі розвитку подій за найгіршим сценарієм, ці армія РФ може зайти в ці міста за 36 годин.

Така швидка поразка залишить НАТО дуже мало варіантів подальших дій і всі вони погані. Альянс може піти в контрнаступ, який буде дуже кривавим і закінчиться загостренням конфлікту. Або ж він може дозволити Росії принаймні тимчасово окупувати Балтію. Однак наслідки від такого рішення будуть катастрофічними для НАТО. А найбільше в такому випадку постраждають мешканці цих трьох країн.

Звіт RAND Corp перегуються з побоюваннями генерала військового комітету НАТО Петра Павела. В травні 2015 року він застерігав, що Росія здатна захопити Балтію за два дні попри їхнє членство в НАТО. Він звертав увагу на те, що такий сценарій можливих через дуже повільні темпи ухвалення рішень командуванням Альянсу.

"Всі 28 членів повинні дійти згоди щодо рішення, перш ніж воно буде ухвалене", - сказав Павел чеським ЗМІ.

Водночас у RAND Corp переконані, що ситуацію можна виправити. І для цього не потрібні надзвичайні зусилля. Варто лише відправити в Балтію сім бригад військових, забезпечити їм необхідне військове обладнання, включно з танками. Це принаймні змусить Росію двічі подумати, перш ніж наважуватися на напад.

Раніше в НАТО заявили, що РФ проводила навчання, які симулювали ядерну атаку на Швеції. Російські військові проводили навчання біля східного кордону Стокгольмського архіпелагу, чим була викликана бурхливу реакцію ЗМІ, оскільки Швеція повільно відреагувала на навчання через перебуваючий у відпустках персонал, і була змушена покладатися на допомогу з боку альянсу. В цей же час, Швеція готується до можливого конфлікту з Росією і війдновлює військові бази часів Холодної війни, зокрема на острові Готленд.

У свою чергу, політолог і колишній чиновник Білого дому Ед Роджерс писав у статті для Washington Post, що США варто думати, що робити в разі ядерного удару Кремля в Сирії.