Росія збільшила експорт зброї за останні п'ять років на 28% - SIPRI

22 лютого 08:31

Серед найбільших постачальників зброї у світі Росія займає друге місце, поступаючись США.

 

Експорт російської зброї в 2011-2015 роках, враховуючи поставки проросійським бойовикам на Сході України, зріс на 28% порівняно попереднім п'ятирічним періодом, говориться в доповіді Стокгольмський інститут дослідження проблем світу (SIPRI).

Згідно з доповіддю інституту, Росія експортувала зброю 50 країн, у тому числі і бойовиків на Сході України. Поставки збільшилися, в основному, за рахунок продажу озброєнь в Азербайджан. За цей період їх частка склала 4,9%. Експерти зазначають, що в 2006-2011 роках Азербайджан закупив усього 0,7% від всього російського експорту.

Після Азербайджану йде Індія (39%), Китай (11%) і В'єтнам (11%).

Серед найбільших постачальників зброї у світі Росія займає друге місце, поступаючись США. На третьому місці - Китай. На п'ятірку найбільших постачальників (трійку лідерів разом з Францією і Німеччиною) припадає 74% світового ринку озброєнь.

У минулому році, згідно доповіді SIPRI, Україна за 2014 рік суттєво втратила позиції в сфері продажу зброї. Також повідомлялося, що Росія збільшувала експорт зброї, а країни Заходу - знизили.