Росія вже почала нову холодну війну, і США доведеться взяти в ній участь - The Times

21 квiтня 07:00

На думку видання, таке протистояння небезпечне, але наразі здається єдиним способом зберегти мир і стабільність у світі.

 

Дипломатичне протистояння між США і СРСР зайняло всю другу половину 20-го століття. Конфлікт не переріс у відкриту війну між двома супердежравами, але світ принаймні двічі опинявся за крок до ядерного знищення через крайнощі і хибні думки. Останній радянський лідер Михайло Горбачов застерігає, що Холодна війна може відновитися. Тому Заходу варто "відновити довіру" з Росією.

Ці слова можуть здатися влучними і своєчасними, зважаючи на суперечливі політику і риторику президента Дональда Трампа. Однак, попри всі очікування, він може рухатися до дипломатичної позиції, яка має сенс.

Про це пише видання The Times, пояснюючи, що йжеться про американське протистояння проти Росії за її агресивну і зухвалу поведінку, а також про паралельну роботу над налагодженням зв'язкві з Китаєю на основі спільних інтересів. Можна провести паралель між таким підходом і політикою США початку 70-х.

"Критики можуть назвати це відновленням Холодної війни, але, як вважали США і їхні союзники від кінця Другої світової війни і до розпаду СРСР в 1991 році, це може виявитися найкращим способом, щоб зберегти мир і безпеку", - йдеться в статті.

Горбачов має рацію, коли висловлює занепокоєння через погані американсько-російські відносини. Але винен в цьому режим Володимира Путіна і його брехлива, експансіоністська поведінка. В його кампанії проти незгодних, яких він наважувався убивати навіть на території інших країн, як це сталося з Олександром Литвиненком в Лондоні в 2006-му році. Своюєю агресією проти України і анексією Криму Путін порушив кордони в Європі грубою силою. На Близькому Сході Кремль підтримав свого "клієнта" президента Сирії Башара Асада і допоміг йому знищувати мирне населення жорстокими методами, такими як застосування хімічної зброї. Видання нагадує про російську пропаганду і втручання у вибори в США, яке може повторитися скоро у Франції з метою привести до влади лідера радикалів Марін Ле Пен.

Росія порушує міжнардні норми. І єдиний відповідальний вибір для Заходу буде вчинити так само, як він зробив з СРСР у післявоєнні роки. Альянс часів Другої світової війни розвалився через беззаперечні докази намірів Йосипа Сталіна: переворот в Чехословаччині в 1948 році, Берлінська блокада в 1949-му і постійний шпіонаж з метою вкрасти американські ядерні розробки були переконливими. Єдиним сценарієм для США, які розуміли, що їхня безпека залежить від свободи Західної Європи, було почати стримувати комунізм і відправити військові сили для стримування.

"Нова Холодна війна була проголошена Путіним. США доведеться вступити в неї. Тим часом, Трамп несподівано зменшив свою ворожу риторику на адресу Пекіну, відмовився від звички називати Китай "маніпулятором валют" і явно визнав необхідність співпрацювати у питанні безпеки в регіоні", - йдеться в статті.

На думку видання, це правильний курс. Китай лишається автократією з невтішним багажем порушень прав людини. Але його інтереси у критичних питаннях збігаються з інтересами Заходу.

Раніше професор політології в RutgersUniversity-Newark Олександр Мотиль писав у статті для Atlantic Council, що Холодна війна триває, але вона не така, як колись. Такий конфлікт, як у 70-х і 80-х роках, зараз не можливий, оскільки сучасна Росія – це не Радянський Союз. Вона лише недорозвинена країна з ядерною бомбою, яка не може стати повноцінним суперником Америки. Водночас, сучасна холодна війна почалася з моменту окупації російськими військами українського півострова Крим. Вона ставить під загрозу післявоєнну архітектуру безпеки у Європі.