Росія ввела заборону на куріння у громадських місцях

25 лютого 11:50

У Росії з 1 червня 2013 року забороняється куріння у більшості громадських місць, а ще через рік буде введена заборона на рекламу тютюнової продукції в теле- і відеопрограмах, почнуть діяти обмеження місць для роздрібного продажу тютюну.

 

Президент Росії Володимир Путін підписав закон "Про охорону здоров'я громадян від впливу навколишнього тютюнового диму і наслідків споживання тютюну", повідомила прес-служба Кремля.

Згідно з законом, з першого дня літа курити забороняється на робочих місцях, у міському та приміському транспорті, у метро, на вокзалах, в аеропортах, у ліфтах і під'їздах, дитячих майданчиках, на автозаправках, на автобусних зупинках.

Зокрема, заборона на куріння буде діяти в установах освіти (у тому числі в школах і вишах), охорони здоров'я, культури і спорту, у приміщеннях органів держвлади (зокрема, в Держдумі і Раді Федерації), органів у справах молоді.

На підприємствах палити дозволяється, але тільки у спеціально обладнаних приміщеннях.

Не заборонено палити в особистому автотранспорті.

Потім з 1 червня 2014 року заборону на куріння буде введено у поїздах далекого прямування, на платформах, в літаках, на суднах далекого плавання при наданні послуг з перевезення пасажирів, у приміщеннях, де надаються побутові послуги, послуги торгівлі, у ресторанах, кафе, готелях.

Крім того, з червня 2014 року продаж тютюнової продукції пропонується дозволити тільки у магазинах і павільйонах. У разі відсутності в населеному пункті магазинів і павільйонів допускається торгівля в інших торговельних об'єктах або розвізна торгівля тютюновою продукцією.

Встановлюється заборона на роздрібну торгівлю з викладенням і демонстрацією тютюнової продукції у торговому об'єкті. Вводиться заборона на продаж тютюнової продукції неповнолітнім і неповнолітніми. Забороняється залучати дітей до процесу споживання тютюну, купувати для них або передавати їм цигарки та іншу тютюнову продукцію, пропонувати їм покурити тощо.

У Росії всіх дітей, починаючи з 10 років, будуть перевіряти на куріння

Окрім того, вводиться заборона реклами та стимулювання продажу тютюнових виробів, у тому числі демонстрація цигарок і процесу куріння у створених і призначених для дітей аудіовізуальних творів, включаючи теле- і відеофільми, у театрально-видовищних заходах, радіо-, теле- і відеопрограмах. Для творів, призначених для дорослих, також встановлено цю заборону, за винятком випадків, коли демонстрація тютюнових виробів і процесу куріння є невід'ємною частиною художнього задуму.

Збільшаться акцизи на тютюнову продукцію відповідно до законодавства про податки і збори, а також встановлюються мінімальні роздрібні ціни на цю продукцію.

Окрім того, з 2017 року буде вводитися в дію система обліку тютюнового обладнання і цигарок.

Нагадаємо, в Україні заборона на куріння почала діяти з 16 грудня 2012 року. Закон, що посилює обмеження на куріння у громадських місцях, забороняє куріння в ресторанах, барах, кафе, готелях, урядових будівлях, спортивних аренах. Під заборону також підпадають кальяни і електронні цигарки. На порушників чекає штраф в розмірі від 1000 до 10 тис. гривень. !zn

Читайте також:

Юристи порадили українцям доносити на курців в ресторанах

Комуністи запропонували відправляти алкоголіків і наркоманів до психлікарень

Антитютюновий закон у дії: у кафе прибрали попільнички, клієнти йдуть геть